Hogy durva lenne a koronavírus brit verziója? A dél-afrikai változat az igazi halálosztó, a szakértő szigorítana a határokon

2021. január 15. - 08:44 | Tech

Már többször is mutálódott az a koronavírus, amely 2019 novemberében kezdett terjedni a kínai Vuhanban. Szlovákiát jelenleg az ún. a brit mutáció foglalkoztatja, amely fertőzőbb a korábbi változatnál, és Marek Krajčí miniszter elismeri, hogy ez is magyarázhatja azt, hogy az utóbbi hetekben itthon megugrott az új fertőzöttek száma

Hogy durva lenne a koronavírus brit verziója? A dél-afrikai változat az igazi halálosztó, a szakértő szigorítana a határokon
Az áldatlan nyitrai helyzetért a brit mutáció tehet (TASR)

A virológusok és a tudósok nyugtatni próbálják a közvéleményt, hogy a vírus tulajdonságainak ilyen változása nem kivételes jelenség, hiszen mindegyik mutálódik. Szerencsére az új koronavírus kevésbé változik, mint a HIV vagy az influenza. Ezért

a rendelkezésre álló vakcinák az Egyesült Királyságból származó vírus új változatával szemben is hatékonyak.

Amikor az emberi szervezet antitesteket hoz létre egy vírus ellen, megakadályozandó egy betegség kialakulását, a vírusnak, ha el akarja kerülni, hogy az ellenanyag és az immunsejtek felismerjék, át kell alakítania felszínét, a burkát. Ezért, saját túlélése érdekében, meg kell változtatnia a külsejét fedő fehérjét, új variánst létrehozva. Ez a változási folyamat egyszerűen csak az evolúció természetes eredménye.

A Szlovák Tudományos Akadémián dolgozó virológus szerint eddig az eredeti, vuhani vírus mellett ismert volt az olasz változat is, most meg a brit verzió foglalkoztatja a közvéleményt, de közben meg "feljövőben" van a dél-afrikai és brazil mutáció. Boris Klempa úgy véli, a koronavírusnak jelenleg nyolc fejlődési vonala létezik, de ezeken belül számos különböző altípust különböztetnek meg.

Szlovákiát jelenleg a B.1.1.7 megjelölésű brit törzs veszélyezteti leginkább. Marek Krajčí szerint a fertőzöttek 15-20 százaléka már ezt az angol vírust hordozza. Az egészségügyi miniszter azt feltételezi, hogy öt-hat hét múlva ez a típus fog dominálni, ami komolyabb problémákat okozhat. Krajčí arra következtet, hogy az áldatlan nyitrai helyzetet a brit mutáció okozza, amely fertőzőbb a korábbinál. Míg jelenleg a vírus reprodukciós - tkp. szaporodási - értéke 1 körül mozog, abban a pillanatban, amikor a brit vírus "lenyomja" a mostani verziót, a szaporodási ráta 1,3-ra emelkedik. Ezért nagyságrendekkel több fertőzésre és kórházi kezelésre számíthatunk.

Pavol Čekan biokémikus arra figyelmeztet, hogy a közeljövőben a dél-afrikai mutáció is fenyegethet minket. Már 37 esetben jelent meg Németországban, Svájcban, Svédországban, Finnországban, Írországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban. Ha nem teszünk elég hatékony intézkedéseket, csak idő kérdése, hogy a vírus afrikai fajtája elárassza Szlovákiát is.

A probléma az, hogy Čekan szerint ennek a változatnak a kiteljesedése magasabb halálozási aránnyal jár.

"Veszélyben vagyunk. Az egyetlen megoldás az, ha ellenőrzés alatt tartjuk az államhatárokat és negatív PCR-tesztet kérünk mindenkitől, aki belépne Szlovákia területére. De a legjobb esetben karantén is elrendelhető lenne"- tette hozzá Čekan.

A lengyel egészségügyi miniszter azzal a kijelentéssel okozott meglepetést, hogy Lengyelországban felfedezték a vírus úgynevezett cseh változatát, de a cseh hatóságok cáfolták, hogy létezne ilyen mutáció. Ezt Klempa sem tartja valószínűnek és a virológusok jelenleg nem foglalkoznak egyetlen olyan mutációval sem, amely Csehországból származna.

(tvnoviny)