Hogy is kéne kiszámolni, mikor telik le a 3 hónap a Covid-19 után?

2021. április 5. - 09:27 | Belföld

Azok számára, akik a koronavírus-járvány második hullámának csúcsán, december végén, illetve januárban fertőződtek meg Szlovákiában, az elmúlt vagy elkövetkező hetekben telt, illetve telik le a három hónapos határidő, amely alatt nagy eséllyel nem fertőződhettek meg újra (persze nyilván akadnak kivételek), illetve amely időszak alatt nem kellett részt venniük tesztelésen. De mégis pontosan mikor telik le az a bizonyos három hónap, pontosabban 90 nap?

Hogy is kéne kiszámolni, mikor telik le a 3 hónap a Covid-19 után?
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A vonatkozó rendeletekben ugyanis kétféle módszert is emlegetnek. Az egyikben az szerepel, hogy onnantól kell számítani, amikor megkaptuk a pozitív tesztről szóló igazolást, sms-t. A másik pedig arról szól, hogy onnantól kell számítani, mikor letelt a fertőzött személy karanténja. A kettő közti különbség több napos, lényegében legalább egy hetes, de aki hosszabb ideig, akár hetekig is karanténban maradt a fennálló tünetek miatt, annak jóval többet jelent.

Ján Mikas országos tiszti főorvos ennek kapcsán elmondta, hogy lényegében mindkét módszer érvényes. A higiénikusok ugyan amellett állnak, hogy a karantén végével kezdődjön a 90 nap, ugyanakkor a karantén végéről csak orvos adhat igazolást. Orvostól nem kötelező igazolást kérnünk, hogy erről pontos dátumunk legyen, ám ha a karantén végétől szeretnénk számítani, akkor mégiscsak erre van szükség.

Igazolást antitestek kimutatására alkalmas vérteszt alapján is kérhetünk az orvostól. Erre abban az esetben lehet szükség, ha egy hozzátartozónk lett pozitív, és mi szintén karanténban maradtunk vele, de nem mentünk el PCR- vagy antigéntesztre, hogy megtudjuk, valóban megfertőződtünk-e. Ha nincs pozitív PCR- vagy antigéntesztről szóló igazolásunk, sms-ünk, viszont gyanús, hogy átestünk a betegségen, mivel mondjuk tüneteink voltak, elvégezhetjük a vértesztet, aminek pozitivitása alapján az orvos igazolást adhat arról, hogy átestünk a Covid-19-en.

(Tvnoviny.sk)