Hogy lehet segíteni a Parkinson-kóros betegeken és a bénulással járó megbetegedéseken?

Az agy és a gerincvelői betegségek gyógyításának egyedülálló lehetőségéről szeretnénk tájékoztatni olvasóinkat. A Parkinson-kórt, a post-stroke (agyvérzés utáni) állapotot, a fájdalom szindrómákat és a szülés utáni károsodásokat kezeljük speciális módon Magyarországon, a soproni Neuro Rehabilitáció nevű magánintézetben.

Hogy lehet segíteni a Parkinson-kóros betegeken és a bénulással járó megbetegedéseken?

Mi az egyedülálló a kezelésben?

Az agyat ingereljük a koponyán keresztül a változó elektromágneses térrel. Ezzel fókuszáltan lehet ingerelni a különböző agyterületeket. A “repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS)” azt jelenti, hogy az idegben végig fut az ingerület újra és újra. Ezzel regenerációra készteti az idegi kapcsolatokat. Megváltoztatja a sérült agy aktivitását, és a gerincvelői idegeket stimulálja. Ezen eljárást egészítettük ki a “direct current stimulation (tDCS)”-nel, ami egyenárammal ingerli az agyat, és megváltoztatja a sejtek membránpotenciálját.

A stroke népbetegség. Súlyosan károsítja az életminőséget. Nem csupán az érintett személy szenved a betegségtől, de az egész családot érinti. Hogy segítünk a stroke-n átesett személyen?

Az ép agyféltekét ingereljük, ami a béna végtagban a beidegzést segíti, és a mozgás beindulást lehetővé teszi. Általában egy hónappal a kezelést követően jelentkezik a hatása. A beszédelakadásnál a beszéd mozgató központot ingereljük azért, hogy a beszéd-megértés és
kifejező képesség javuljon. A logopédiai kezelést kiegészíti - sőt felfokozza a hatását - az agykéreg megfelelő területének az ingerlése.

A stroke utáni állapot gyakran jár együtt mentális zavarokkal. Romlik a munkamemória, csökken a figyelem megtartásának képessége. Ezen a homloklebeny ingerlése javíthat.

Milyen eszközökkel tudjuk még tovább javítani a betegek állapotát?

Antigravitációs pozícióban felfüggesztve vízszintesen és függőlegesen segítjük a még gyenge mozgások erősödését. Ebben a helyzetben indulnak el az aktív mozgások, amiket erősítenünk kell. Nem elég a passzív mozgatás. A függőleges felfüggesztéssel a járást, fordulást gyakoroltatjuk. Felfüggesztve járatjuk a betegeinket a futópadon, ami így biztonságos mozgásforma.

Célunk, hogy a betegeink önellátók legyenek.

A stroke utáni állapotban sérül a kognitív funkció is. Bevezettük a „dual-task” kettős feladatmegoldáson alapuló komputer vezérelt mentális és mozgásfunkció javítást. Ez nem csupán a lábak mozgását fejleszti, hanem a figyelmet, döntéshozatalt és az erre adott motoros választ is. Ez az egyedüli ilyen eszköz Magyarországon.

Miért van szükség a Parkinson-kórban szenvedők kezelésére, amikor erre a betegségre vannak megfelelő, hatásos gyógyszerek?

Igen, ez igaz. De minden gyógyszer csak tüneti hatással bír, azaz nem befolyásolja a betegség lefolyását. Emiatt a beteg állapota folyamatosan romlik. Az általunk végzett fizikai beavatkozások, mint rTMS + tDCS, csökkentik a betegség előrehaladását.

Ha fél évente megismételjük a kezeléseket, akkor a betegség előrehaladása lelassul. Ezek új eredmények.

A szülési károsodásnál (cerebral palsy) mind a motoros, mind a kognitív funkciózavar tünetei észlelhetők. Lehet ezen segíteni a kezeléssel?

Igen, lehet. A kezelés során először a figyelem javul, majd izomlazulást lehet észlelni. Az, hogy az ismételt kezelésekkel meddig jutunk el, egyén és betegségfüggő.

Mindenkin lehet segíteni a Neurorehab kezeléseivel?

Nem, egyáltalán nem. De a hagyományos fizioterápiával elért eredményeknél messze többet tudunk nyújtani.

Meddig tart egy kezelés? Hol érdeklődhetek?

A kezeléseink egy hetesek. Mindig vasárnap indul a heti kezelés.

Részletes információ található mindenről a www.neurorehab.hu honlapon.

Elérhetőség, további tájékoztatás:
e-mail: dr.habil.mallyjudit@gmail.com
tel.: +36 20 392 00 31

(PR-cikk)