Hogy megmaradjon a falvak lelke

Kisudvarnok – A Tőkési-ág Kistérség, az Ister Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Falu Megújításáért Társulás önkormányzati tisztségviselők részére szervezett szakmai találkozót, amelynek védnöke a nyitrai Szlovák Agráregyetem Kertészeti és Tájépítészeti Kara volt.

Hogy megmaradjon a falvak lelke
Marczell Zoltán, a szeminárium házigazdája (A szerző felvételei)

Marczell Zoltán mérnök, Kisudvarnok község polgármestere bevezetőjében elmondta: „a ma faluja keresi saját jövőjét, otthonának lelkét, környezetének arculatát, mert meg szeretné tartani önmagát”.


Michal Šafran előadást tart

A falum az én (zöld) otthonom? című konferencia előadói a szakma legfelkészültebb és a témában legjáratasabb szlovákiai személyiségei közül kerültek ki, akik kiválóan lekötötték hallgatóságuk figyelmét. Ľubica Feriancová professzor asszony, Michal Šafran, Ivan Hojsík, Kuczman Gábor és Igor Krpelán prezentációjukban – egyebek mellett – a következőket hangsúlyozták: a falunak hogy élhető lehessen, zöldnek kell lennie; a falusi ház nem nosztalgia, a műépítészet időszerű témája, és manapság reneszánszát kezdi élni; nem csak a házak „határozzák meg“, hogyan nézzen ki a település, de a közterek is; tudomásul kell venni, hogy a ház lakója egyben a környezet „lakója“; a vidék esztétikai színvonalának alakulásáért a helyi döntéshozók nagyban felelősek stb.


A kistérség polgármestereinek egy csoportja 

A szeminárium záró részében a kistérség polgármesterei a közterületek rendezésének konkrét példáival ismerkedtek.

(lesz)