Hogy néz majd ki a mindenszentek és a karácsony járványügyi szempontból? Az egészségügyi miniszter egyértelmű választ adott

2021. október 16. - 19:18 | Belföld

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a Nový Časnak adott exkluzív interjúban arról beszélt, hogy mi várhat ránk a közelgő ünnepekkor járványügyi szempontból.

Hogy néz majd ki a mindenszentek és a karácsony járványügyi szempontból? Az egészségügyi miniszter egyértelmű választ adott
Fotó: Cséfalvay Á. András

A miniszter elmondta, a számításaik azt mutatják, hogy valószínűleg nem fogjuk elérni azt a bizonyos csúcsot, amely a második hullámot jellemezte. Akkor a négyezret is elérte a kórházban kezelt fertőzöttek száma, Lengvarský szerint azonban ezúttal ezt a szintet meg sem fogjuk közelíteni.

A tárcavezető a veszélyhelyzet ismételt életbe léptetésével kapcsolatban elmondta, szerinte akkor lenne rá szükség, ha hirtelen megugrana a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma, például két hét alatt megkétszereződne a kórházban kezelt fertőzöttek száma.

Lengvarský az aktuális hullám csúcsával kapcsolatban a Nový Časnak úgy fogalmazott, a szakértők véleményei nem teljesen azonosak, de úgy gondolják, hogy

két-három héten belül lehetünk a járványgörbe csúcsán, abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy a csökkenés hosszabb ideig, akár több hétig, egy vagy két hónapig is elhúzódhat.

A közelgő mindenszentekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, figyelmesen követik a helyzetet, a konkrét javaslatokat pedig az ünnepek előtt fogalmazzák majd meg.

Nem tartja kizártnak, hogy a éppen a mindenszentek környékén leszünk a harmadik hullám csúcsán. Hozzátette, minden bizonnyal azt fogják javasolni az embereknek, hogy ne utazzanak az ünnepek alatt.

Karácsony környékén a tárcavezető szerint valószínűleg már leszálló ágban lesz a harmadik hullám, azt azonban nem tudni, hogy ez milyen ütemben zajlik majd. „Ez azt jelenti, nem várhatjuk azt, hogy karácsonyra egy fertőzött sem lesz a kórházakban és napi öt új esetünk lesz. Lehet, hogy olyan lesz a helyzet, mint most” – fogalmazott, majd hozzátette,

nem valószínű, hogy az ünnepekre idén is bevezetik a lockdown valamilyen formáját.

Arra a kérdésre, hogy mikor tudhatjuk magunk mögött a koronavírus-járványt, Lengvarský azt felelte, akkor, ha a lakosság 90 százaléka be lesz oltva „Tehát a jelenlegi oltási rátánál, amely év végére jó, ha eléri az 55-60 százalékot, minimum néhány kisebb járvány előfordulására továbbra is számíthatunk lokális szinten”– tette hozzá, majd aláhúzta, valószínűleg a mostani az utolsó nagyobb hullám, amellyel meg kell küzdenünk.


(cas.sk)