Hogy reagáltak a koalíciós és ellenzéki képviselők Fico döntésére?

2018. március 14. - 20:29 | Belföld

Röviden: vegyesen. Erre számítani lehetett.

Hogy reagáltak a koalíciós és ellenzéki képviselők Fico döntésére?
Fotó: SITA

"Aki egyszer elárul, elárul még egyszer. A kihasználatlan euróalapok nagyon vonzóak, és Bugár Béla nem tud ellenállni"

- reagált az első között Igor Matovič (OĽaNO).

Ľubomír Galko, az SaS alelnöke esélyt lát arra, hogy Andrej Kiska nem megy bele ebbe a játékba. Kifejtette, ellenzéki pártokkal terveznek tanácskozni az előrehozott választásokkal kapcsolatban, holnap rögtön néggyel. Egy egyezményben szeretnének megállapodni, melyben leszögeznék mindannyian, hogy nem lépnek kormányra a Smerrel. A kérdésre, hogy el tudnák-e képzelni az együttműködést a Híddal, azt mondta, hogy a Híd legközelebb már nem jut be a parlamentbe.

Hasonló szellemben nyilatkozott az SaS frakcióvezetője, Natália Blahová, aki szerint nem elegendő, ha a kormány egyes szereplőit lecserélik, mivel a nép előrehozott választásokat akar. Szánalmasnak tartja az államfő "zsarolását". "Az államfőnek erős mandátuma van, amelyet a nép adott számára. Rajta áll, mihez kezd a miniszterelnök lemondásával" - húzta alá.

A Híd hétfői állásfoglalásának megváltoztatását nyilvános öngyilkosságnak nevezte.

Boris Kollár, a Sme rodina vezetője úgy látja, hogy a nép számára már nem elegendő, ha távozik a miniszterelnök. "Ha szeretnénk megerősíteni a bizalmat, akkor az embereknek és nem a politikusoknak vagy az oligarcháknak kellene dönteniük. A legtisztább az volna, ha a nép kezébe adnák a döntést" - szögezte le.

Arcátlanságnak tartja, hogy Robert Fico feltételeket szab a köztársasági elnöknek.

Sikernek nevezte viszont Robert Fico döntését Peter Kresák a Híd frakciójából. "Megtörtént, amire senki sem számított. Elégedettek vagyunk" - szögezte le.

Elismerte, hogy a Híd hétfői állásfoglalása - miszerint előrehozott választásokat akarnak, ellenkező esetben kilépnek a koalícióból - határozott, viszont "az embernek muszáj számolnia azzal, hogy a helyzet folyamatosan alakul. Az Országos Tanács felhatalmazta a pártelnököt, hogy az alapvető változásokra reagáljanak". Hozzátette, ezzel az eshetőséggel a Híd elnöksége és frakciója is foglalkozott és támogatták, mivel a helyzet megnyugvásához vezethet. Megerősítette, a Híd frakciójában egyetértés van afelől, hogy ilyen feltételekkel bennmaradnának a koalícióban.

(Denník N/ SME/ TASR)