Hogy van, Szlovákia? – a lakosság úgy érzi, sok területen van még mit javítani

2023. március 16. - 15:20 | Belföld

Az őszi előrehozott választás után felálló új kormánynak elsősorban az egészségügyre kellene összpontosítania. A Hogy van, Szlovákia? (Ako sa máte, Slovensko?) címmel végzett felmérésben résztvevő válaszolók 68 százaléka gondolja így.

Hogy van, Szlovákia? – a lakosság úgy érzi, sok területen van még mit javítani
Fotó: TASR - illusztráció

A válaszadók szerint további fontos terület az infláció hatásainak enyhítése (64 százalék), a stabil és konfliktusmentes kormányzás (56 százalék), a korrupció elleni küzdelem (55 százalék), az államadósság csökkentése (52 százalék) és a közbiztonság (52 százalék).

Az egészségügy fejlesztése dominált abban a pontban is, amelyben azt kérdezték a válaszadóktól, mire osztanának el egy 1000 eurós összeget. Átlagosan 220 eurót az egészségügyre, 131 eurót a szociális szférára, 123-at az oktatásra (37 euró) és az üzleti feltételek javítására (50 euró) fordítanának.

A megkérdezettek 81 százaléka reméli, hogy az új kormány stabilabb lesz, 75 százalékuk szerint jobban megoldja majd a problémákat, mint a jelenlegi. Korra és nemre való tekintet nélkül minden régióban ez a véleményük az embereknek.

„A közvélemény-kutatás eredményeiből az derül ki, hogy a lakosság úgy érzi, sok területen van még mit javítani. Különösen azokat a kérdéseket tartják fontosnak, amelyek jelenleg hatással vannak a mindennapjaikra, vagy a jövőben hatással lesznek rá" - fogalmazott Barbara Lášticová, a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalmi Kommunikációkutató Intézetének munkatársa.

A közvélemény-kutatást február 16. és 24. között végezték, 1000 válaszadó bevonásával, a Szlovák Tudományos Akadémia, az MNFORCE és a Seesame kezdeményezésére.


(TASR)