Hogyan ássuk el saját javaslatunkat ügyesen, hatékonyan?

Juhász László | 2021. december 3. - 19:52 | Vélemény

Igor Matovič az elhíresült 500 eurós oltási utalványról szóló pénteki parlamenti vitán felszólalásával bizonyára végleg taccsra tette saját ötletét.

Hogyan ássuk el saját javaslatunkat ügyesen, hatékonyan?
Fotó: TASR

Valószínűleg hiába bólintott rá a kormány a héten a pénzügyminiszer ötletére, aki 500 euró értékű utalványokat osztana szét a 60 évnél idősebb állampolgároknak, akik hajlandók beoltatni magukat a Covid-19 betegség ellen. Mára ugyanis elkerülhetetlennek látszik, hogy a parlamentben elvérezzen Matovič javaslata.

Kedden várható a szavazás az oltási kedv felpezsdítését célzó indítványról, és az SaS elutasító álláspontja miatt mostanáig sem túl esélyes ösztönző intézkedés valószínűleg végleg a parlamenti kukába kerül. És még csak az sem biztos, hogy Richard Sulík pártja miatt.

Leginkább maga a volt kormányfő, Igor Matovič tehet majd arról, ha a jövő héten végképp elbukik az ötlete. Ahelyett ugyanis, hogy higgadt, racionális érvekkel próbálta volna meggyőzni a képviselőket, hogy érdemes minden eszközt bevetni a nyugdíjaskorúak oltakozási kedvének növelése érdekében, ő képtelen volt meghazudtolni önmagát, és ismét csak egy szélsőségesen emotív, teátrális magánszámot adott elő a parlamentben.

Nem átallta Hitlerhez és a nácikhoz hasonlítani az oltáselleneseket, az általa kitalált oltási utalványokat elutasítókat pedig érzéketlenséggel, a nyugdíjasok elárulásával vádolta meg.

Ahelyett, hogy egy átgondolt, felmérésekkel alátámasztott, szeriőz javaslattal állt volna elő, Matovič egy teljesen megalapozatlan, komolytalan törvényjavaslattal rukkolt elő, ráadásul a parlamenti vita elején – saját szakállára – még meg is toldotta az utalványok tervét 100 euró készpénzzel. Hogy ezt a légből kapott ötletet egyáltalán komolyan gondolta-e, arra nem vennék mérget.

Mindenesetre meglehetősen szánalmas, ahogy egy korábbi kormányfő, aki saját koalíciós partnerét sem tudja meggyőzni javaslata értelméről, az ellenzéki padsorokban vizslat támogató szavazatok után. Attól a Peter Pellegrinitől kér segítséget, akinek ténykedését korábban agyba-főbe szapulta. Most meg a Hlas képviselőinek szociális érzékenységére apellál.

Hovatovább egyre kevésbé lesz vállalható a pénzügyminiszter retorikája és sorozatos agymenései. Az a képviselő – legyen bár ellenzéki vagy kormánypárti –, aki pedig eddig legalább elgondolkodott a javaslatban rejlő esetleges ráción, Matovič mai magánszáma után választóival, barátaival, kollégáival, családjával szemben sem engedheti meg magának, hogy támogasson egy lelkileg szemmel láthatóan sérült, oktalan miniszter által feldobott ötletet. Ezzel ugyanis saját magát minősítené.

Az első olvasatban az SaS tehát egységesen nemmel szavazott, és így csak 72 igen szavazatot tudott felmutatni a három másik kormánypárt. Ebből is egy a volt kotlebás képviselő, Jozef Šimko rimaszombati polgármester szavazata volt.

Remélem, megköszönte neki. A törvényjavaslata elutasítását pedig csak saját magának köszönheti majd.