Hogyan enyhítsük a koronavírus tüneteit és mi az, ami többet árthat, mint segíthet? – lényeges kérdések és válaszok

2021. március 9. - 10:44 | Tech

Az alábbiakban összefoglalunk néhány hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan lehet otthoni környezetben kezelni a koronavírus-fertőzés enyhébb lefolyását, mi az, ami hatástalan ellene, illetve mikor szükséges orvosi segítséget kérni.

Hogyan enyhítsük a koronavírus tüneteit és mi az, ami többet árthat, mint segíthet? – lényeges kérdések és válaszok
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Hogyan kezelhető otthon a koronavírus-fertőzés enyhébb lefolyása?

Továbbra is pozitív tény, hogy az emberek túlnyomó többségénél viszonylag enyhébb lefolyással jelentkezik a fertőzés, így nem szorulnak kórházi ellátásra. Ebben az esetben általában 4-5 napig észlelhetők intenzíven a fertőzés jelei.

Mivel a koronavírus ellen nincs gyógyszer, az otthoni lábadozás, csakúgy mint az influenza esetében, a tünetek enyhítésére összpontosul. Ennek alapja a kellő pihenés, a csillapító gyógyszerek használata, valamint a megfelelő folyadékbevitel, ami az immunrendszer vírus elleni harca során keletkező toxinok elvezetése céljából fontos.

Hogyan enyhítsük a Covid-19 tüneteit?

A láz, fájdalom és gyulladás csökkentésére az acetilszalicilsav-alapú gyógyszerek használata javasolt. Javasolják továbbá az ibuprofen- és paracetamol-tartalmú készítmények használatát, amelyek szintén csökkentik a lázat és tompítják a fájdalmat is.

Mikor szükséges orvosi segítséget felkeresni?

Ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, nem szükséges azonnal orvoshoz menni. Épp ellenkezőleg: javasolt elzárkózni mások elől, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább, állapotunkról pedig esetlegesen telefonon konzultáljunk a körzeti orvosunkkal. Viszont ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk, ne habozzunk szakértő segítségét felkeresni:

  • légzési nehézségek,
  • fájdalom és nyomás a mellkasban,
  • letörtség,
  • kékülő ajkak és sápadt arc,
  • extrém alvásigény.

Meddig szükséges karanténban maradni?

Az egészségügyi minisztérium határozata szerint a karantén a mintavételt, illetve az első tünetek megjelenését követő 14 napnál korábban nem érhet véget.

Mi az, ami nem használ a Covid ellen?

Ha másféle megbetegedés után maradt még otthon valamilyen antibiotikum, semmi esetre se vegyük be. Nemcsak, hogy nem használnának (típusok szerint konkrét bakteriális megbetegedésekre fejlesztették ki őket), hanem akár kárt is okozhatnak. Átmenetileg lenyomja az immunrendszert, ami aztán így nehezen veszi fel a harcot más fertőzésekkel szemben.

Hogyan védekezzünk sikeresen a vírusos megbetegedések ellen, beleértve a Covid-19-et is?

Tartsuk be az olyan higiéniai pontokat, mint a gyakori és alapos kézmosás, a fertőtlenítő eszközök használata, illetve a védőeszközök viselése. Érdemes olyan táplálék-kiegészítőket bevonni az étrendünkbe, amelyek növelik a szervezet védekezőképességét – ilyen például a D-vitamin, a béta-glükán, a cink vagy a szelén.

Szükséges továbbá betartani az egészséges életmód szabályait: változatos és kiegyensúlyozott étrend alapján étkezni, betartani a folyadékbevitelt, rendszeres fizikai aktivitást végezni és minden nap legalább 20 percet a friss levegőn tölteni. A felerősített immunrendszer ugyan nem biztos, hogy teljes mértékben megvéd bennünket a Covid-19 ellen, de növeli annak valószínűségét, hogy a fertőzés könnyebb lefolyású lesz.


TASR/para