Hogyan módosul a nyugdíjkorhatár 2024-ben? Részletes táblázatban mutatjuk, ki mikor mehet nyugdíjba

2023. december 5. - 09:57 | Belföld

A törvénymódosítás, amelynek egyes részeit már az év eleje óta ismerhetjük, olyan változásokat hozott az első nyugdíjpillérbe, ami biztosan nem lesz mindenki ínyére. Míg az eredeti rendszer szerint pontosan meghatározott életkorban vonulhattak nyugdíjba az emberek, addig az új szabályok szerint a korhatárt egy automata szerint határozzák majd meg – írja a Pravda.

Hogyan módosul a nyugdíjkorhatár 2024-ben? Részletes táblázatban mutatjuk, ki mikor mehet nyugdíjba
Fotó: TASR

A legjelentősebb módosítás, hogy eltörölték a nyugdíjba vonulás felső korhatárát. Ezentúl ez nem lesz táblázatba rögzítve, hanem egy automata határozza meg, ami a várható átlagos élettartamhoz kötődik majd. Az új rendszerbe minden olyan személy beletartozik, aki 1967 után született.

A FinSider szerint a táblázat az 1966-ban születettekkel végződik. Ez azt jelenti, hogy annak érvényessége 2030-ban lejár, onnantól kezdve pedig a nyugdíjba vonulás ideje a várható élettartamnak megfelelően nő majd automatikusan. A növekvési mechanizmus megközelítőleg megegyezik azzal, amely szerint a táblázatot létrehozták.

„A nyugdíjba vonulás ideje évente kb. 1-2 hónappal növekszik majd. Az állam ezt követően is lehetővé teszi a nyugdíjba vonulást a felnevelt gyermekek száma alapján. Emellett az idei évtől 40 ledolgozott év után is nyugdíjba lehet vonulni” – írja a FinSider.

A portál szerint tehát 2024-ben két hónappal hosszabbodik a nyugdíjkorhatár. Hozzáteszi: például az 1960-ban születettek még az idei év vége előtt nyugdíjba vonulhatnak, amit csak a születési idejük alapján kérvényezhetnek. „Ez azt jelenti, hogy aki például 1960 novemberében született, az az idei év azonos hónapjában nyugdíjba mehet. A nyugdíjkorhatár egy fiatalabb személy számára is elérhető azzal, ha gyereket nevelt fel” – írja a portál.

A kor és azonos hónap szabálya viszont már nem vonatkozik azokra, akik 2024-ben mennének nyugdíjba. Jövőre ugyanis a gyermektelen nők és férfiak esetében a nyugdíjkorhatár 63 évre és 2 hónapra nő. Ha például valaki 1961 januárjában született, az csak jövő év márciusában lesz jogosult a nyugdíjba vonulásra. Ha viszont valaki, aki ugyanabban az évben és hónapban született, de felnevelt egy gyermeket, akkor már idén szeptemberben kérvényezhette a nyugdíjba vonulását.

A törvénymódosítást követően ugyancsak figyelembe veszik majd, hogy az illető hány gyermeket nevelt fel – a nyugdíjkorhatár minden gyermek után fél évvel csökken majd.

Az Oranžová obálka nevű portál szerint azok esetében, akik például 1993-ban születtek, a nyugdíjkorhatár megközelítőleg 3 évvel nő azokhoz képest, akik 1966-ban születtek. Más szóval: 27 év alatt 3 évvel nő a nyugdíjkorhatár, tehát évente kb. 1,3 hónappal.

Változás akkor következhet be, ha a várható élettartam csökkenni kezd, ezzel egyidejűleg a nyugdíjkorhatár is csökkenhet. A közgazdászok szerint a módosítás segíthet a nyugdíjrendszer stabilizálódásában. Hozzáteszik, hogy Szlovákiában az elmúlt években csökkent a produktív és dolgozó személyek száma, míg a nyugdíjasoké nőtt.

Az alábbi táblázatban megtudható, hogy az egyes kritériumok szerint ki mikor mehet nyugdíjba:

(Pravda)