Hogyan ültessünk gyümölcsfát – hogy biztosan megéledjen?

2017. március 29. - 16:10 | Régió

Hadd szolgáljon ez a néhány gondolat azoknak, akik a tavasszal gyümölcsfát szeretnének ültetni.

Hogyan ültessünk gyümölcsfát – hogy biztosan megéledjen?
Kép: pixabay.com

Az ültetést azzal kezdjük, hogy egy vödörben, vagy más edényben híg sarat készítünk. Ebbe az "oldatba" beletesszük a megvásárolt gyümölcsfánkat, s 24 órát állni hagyjuk benne, hogy szívja jól tele magát vízzel. A sárnak az a funkciója, hogy szépen bevonja a növény hajszál gyökereit, s így azok nem sérülnek, s biztosan jó nedvesek maradnak.

Másnap az ültetés helyén ásunk egy jókora gödröt (kb. 50 x 50 cm, 60-70 cm mély). Ne spóroljunk a gödör nagyságával, a fát nem rövid időre ültetjük.

Képen: A gödör aljába granulált marhatrágyát is szórhatunk

A gödör aljába tegyünk egy talicskára való jó érett istállótrágyát. Fontos, hogy a trágya érett legyen, mert ha friss megégeti a facsemete gyökereit. Ha nincs kéznél istállótrágya, akkor vásároljunk granulált marhatrágyát (MARHA-JÓ). Ebből úgy 4–5 kilónyit keverjünk el a gödör alján levő földben.

Képen: A trágy fölé komposztkeveréket szórunk

Erre a rétegre szórjunk kész komposztkeveréket. Egyrészt azért, hogy a fa ne közvetlenül a trágyára kerüljön, meg azért is, hogy a gyökérzónában laza legyen a talaj.

A csemetének visszavágjuk a gyökereit. Nem úgy, mint az ágait, a gyökereknek épp csak a végeit metszük le, ezzel ösztönözzük a növényt a gyökérképzésre.

A gödörbe tesszük a facsemetét. Olyan mélyre, hogy az oltás a föld felett legyen. Betakarjuk és bő vízzel alaposan beiszapoljuk a gödröt. A csemete körül "tálat" képezünk, hogy ha locsolni fogjuk, ott maradjon a víz.

Képen: Alaposan visszametszük a csemetét 

A fát alaposan visszametszük, ezzel is elősegítjük az eredését. A vékonyabb ágakat eltávolítjuk, a főbb ágakat egyharmadára visszavágjuk. Őszi ültetésnél nem metszük vissza a fát, tavasszal viszont annál alaposabban.

Képen: Ne felejtsük el többször meglocsolni

Karót ütünk mellé, s két helyen lazán kikötjük. Ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözéséről a későbbiekben sem.

Gyümölcsfát ültetni mindig öröm a jövendő finom gyümölcs reményében.

Jó munkát, s gazdag termést kívánok!

 

Angyal József, AGROCENTRUM Nyárasd

 

Forrás: www.agrocentrum.sk