Hol készül a Csallóköz legjobb étele? - egyre népszerűbb a csallóközi szakácsok és éttermek versenye

2022. november 24. - 15:20 | Régió

Nagy érdeklődés jellemezte a Csallóköz Legjobb étele versenyt, közel kétszer annyi étterem indult a versenyen, mint tavaly. A gasztronómiai megmérettetés negyedik évfolyamát érdeklődő diákok is figyelmemmel követhették. Hamarosan a közönség is megismerheti a versenyző szakácsokat.

Hol készül a Csallóköz legjobb étele? - egyre népszerűbb a csallóközi szakácsok és éttermek versenye
Fotók: Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség (További képekért kattints a fotóra!)

Ismét a dunaszerdahelyi MOL Aréna adott otthont A Csallóköz Legjobb étele verseny negyedik évfolyamának, a versenyzők a látványkonyhában készítették el a különleges fogásokat. A Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség és a Kukkonia polgári társulás által szervezett versenyen idén tizenegy csallóközi étterem csapata mérte össze tudását.

A verseny fő célja a csallóközi gasztronómia és a helyi alapanyagok és hagyományok népszerűsítése. Erre alapozva a szakácsoknak kacsahúsból, vadhúsból, vagy édesvízi halból kellett egy főételt elkészíteni helyi és szezonális alapanyagok felhasználásával másfél óra alatt.

A versenyzők lenyűgözték a háromtagú szakmai zsűrit, akik értékes tanácsokkal látták el a szakácsokat. Horváth Szilveszter a győri La Mareda étterem kreatív séfje, a szakmai zsűri elnöke már több éve kövei a versenyt, kiemelte a szakácsok folyamatos fejlődését. Peter Duranský és Peter Vajgel, akik a Bocuse d’Or Europe 2022 döntőjében képviselték Szlovákiát, elismerően szóltak a versenyzőkről és a kezdeményezésről. Örömmel nyugtázták, hogy a fiatal szakácsok lendületet hoznak a vendéglátásba.

Bindics Imre a verseny védnöke rámutatott, hogy jobbnál jobb és kifinomultabb fogásokat tálalnak a versenyzők. “Egyre merészebbek a szakácsok és szívesen kísérleteznek új alapanyagokkal, technológiákkal” - jegyezte meg a Villa Rosa kreatív séfje.

A 11 résztvevő étteremet videó sorozatból ismerheti majd meg a közönség. Az idegenforgalmi szövetség és a Kukkonia Facebook oldalán a jövő héttől folyamatosan követhető lesz a verseny és karácsony előtt kiderül, hogy hol készül 2022-ben a Csallóköz Legjobb étele.

A közönség is bátoríthatja a versenyzőket, egy-egy szerencsés lájkoló meghívást kap a legjobb ételt kínáló éttermekbe. A verseny lehetőséget ad arra, hogy összekovácsolja a gasztronómiában tevékenykedőket. Somogyi Gábor a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke a közösségformáló erejét emelte ki és rámutatott a közös propagációban és együttgondolkodásban rejlő potenciálra.

“A verseny magában hordozza a fejlődés lehetőségét, bízunk benne, hogy az ilyen jellegű kezdeményezésekkel, szakmai programokkal is elősegíthetjük a csallóközi gasztronómia sikerét” - hangsúlyozta Dóka Tímea a Kukkonia polgári társulás elnöke.

Idén iskolások is betekintést nyerhettek a népszerű verseny kulisszái mögé. Három középiskola és egy alapiskola diákjai testközelből figyelhették a profi szakácsokat. A szervezők bíznak benne, hogy ezzel meghozták a kedvüket a gasztronómiához.

"A résztvevő éttermeknek ezúton is gratulálunk és reméljük, hogy tevékenységünkkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy még több elégedett vendéget fogadhassanak az éttermekben és közösen még magasabb szintre emelhetjük a Csallóköz gasztronómiáját."


(Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség)