Hol van még a 2020-as olimpia? De a japánok már majdnem felkészültek rá

A 2020-as tokiói olimpia szervezői ígérik, hogy a közelmúltban kapott dicséretek ellenére nem lassítanak a tempón, ugyanazzal az erőbedobással folytatják az előkészületeket, amelyekkel az elmúlt hónapokban sikerült ledolgozniuk a lemaradásokat.

Hol van még a 2020-as olimpia? De a japánok már majdnem felkészültek rá
Illusztráció (wikipédia)

"Több dicséretet kaptunk mostanában, de ez nem tesz bennünket olyan elbizakodottá, hogy könnyelművé váljunk" - hangsúlyozta Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke, hozzátéve, hogy a játékokig hátralévő 600 napban számít még nehézségekre és bizonytalanságokra.

A japánok a kaotikus indulást követően jelentősen előrehaladtak az egyes helyszínek kialakításában, mostanra a terveknek megfelelően állnak az előkészületekkel, ami több korábbi rendező esetében korántsem volt elmondható.

"Egyes városokban, inkább azt mondanám, a rendező városok többségében válságtanácskozást kellett tartania a végrehajtó bizottságnak néhány hónappal a rajt előtt, és néhány esetben mindössze három hónappal a kezdést megelőzően sem tartottak ott a szervezők, ahol most önök" - dicsérte a japán házigazdákat Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

Továbbra is gondot jelent ugyanakkor a várható nagy hőség. A szervezők a múlt héten elismerték, hogy mobil párakapuk felállítása, valamint hőségelnyelő burkolat leterítése többletkiadással jár. Ezzel együtt ígérik, hogy a költségvetés következő verziója, amelyet még decemberben nyilvánosságra hoznak, nem fogja túllépni a 10,3 milliárd eurónak megfelelő 1350 milliárd jenes korábbi tervet.

Egy helyi vizsgálat szerint a kormány jóval többet költ az olimpiára az eredetileg tervezettnél. John Coates, a NOB koordinációs bizottságának elnöke ugyanakkor úgy vélekedett: érdemes külön választani a játékok lebonyolításához szükséges összegeket az infrastrukturális költésektől, amelyek eredményeként a létesítmények a játékok örökségeként ott maradnak Japánban.

A tokiói olimpia 2020. július 24-én kezdődik.

MTI