Holényi és a képviselők egyvalamiben értettek egyet, hogy semmit nem ér a másik munkája

2020. június 27. - 07:00 | Régió

Az idei év hetedik képviselő-testületi ülését tartották szerdán Nagymegyeren. A kezdéskor nyolc képviselő volt jelen, időközben további kettő csatlakozott hozzájuk.

Holényi és a képviselők egyvalamiben értettek egyet, hogy semmit nem ér a másik munkája
Cséfalvay Á. András archív felvétele

A megszokott menet szerint, a főellenőr jelentése után a polgármesteri beszéd következett, melyet Holényi Gergő azzal kezdett, bár az országban megszűnt a rendkívüli helyzet, továbbra is elővigyázatosságra int minden lakost. Az adók befizetése kapcsán elégedettségét fejezte ki, majd kitért az óvodák és iskolák biztonságára. Az elmúlt hét eseményeire való tekintettel állítása szerint dolgoznak a közbiztonság még effektívebbé tételén. Örömmel konstatálta továbbá, hogy ismét útjára indul a Győr és Nagymegyer közti buszjárat. A busszal közlekedőket arra kérte, észrevételeiket, kéréseiket bátran jelezzék a városi hivatal felé. Végezetül a helyi termálfürdő jegyáremelkedéséről beszélt.

Archív felvétel

Az interpellációk közt szót ejtettek egyebek mellett a sportpálya karbantartásáról, a lakosok által jelzett áramkimaradásról, a röntgengép üzembe helyezésének időpontjáról. Utóbbi esetében végleges dátum még nem hangzott el, a polgármester szavai szerint a vírushelyzet tovább nehezítette a dolgukat, azonban folyamatosan dolgoznak az ügyön.

A főellenőr újabb beszámolóját követően a nyugdíjasok étkeztetéséről szóló általános érvényű rendelet módosítása került napirendre, ennek megtárgyalását viszont közös megegyezés alapján elhalasztották azzal a magyarázattal, hogy a rendelet hagy maga után némi kívánnivalót.

Archív felvétel

A plénum során kiderült, a város egy úgynevezett zöld oázis program keretén belül anyagi támogatásra tett szert, melyből a komáromi úti lakótelepet szeretnék „felvirágoztatni”. A vagyonjogi kérdések után a szabadon benyújtható javaslatok következtek, amikor is a polgármester szavazásra bocsájtotta fizetésének megítélését.

A hangulat itt tetőzni látszott, ugyanis a képviselő-testület többsége nem volt hajlandó leadni a szavazócéduláját, mondván, ennek nem most van itt az ideje, amikor a koronavírus-járvány miatt ott próbálnak spórolni, ahol tudnak. Holényi Gergő a benyújtott javaslatot a törvénnyel magyarázta, mely megköveteli, hogy évente egyszer a képviselő-testület határozzon a polgármester fizetésének összegéről.

Mivel erre legutóbb tavaly májusában került sor, ismét előkerült a téma, azonban már nem először, hiszen egy korábbi ülésen a képviselők már kérték az erről való szavazás elhalasztását. Ezen szavazás kapcsán vita alakult ki, mivel a képviselők egyenesen felháborítónak tartották, hogy most kell szavazniuk erről, a polgármester azonban többször kiemelte, nem tart igény plusz juttatásra, állítása szerint a szavazással az a célja, hogy eleget tegyenek az ezzel kapcsolatos évi egyszeri kötelező ítélethozatalnak.

A két fél, tehát a polgármester és a képviselők közös nevezőre csupán az adok-kapok vita során jutottak, amikor is egymás munkáját kezdték el minősíteni. A közös nevező nem más volt, mint a másik fél munkájának nullával való minősítése.

Ezen kívül másban nem tudtak megegyezni, így a szavazás ismételt elhalasztásra került. Mivel pedig szavazni nem voltak hajlandók a képviselők, a polgármester végül nem adott szót az egyik felszólalni kívánó képviselőjének, mondván, ha nincs szavazás, nincs tovább miről beszélni. Ez persze nem maradt megtorlatlanul, a képviselő-testület azonnal elvette Holényi ülésvezetési jogát. Ennek fényében az ülés további részét Lapos Ildikó alpolgármester asszony vezette.

A városi cégeket érintő pontokat külön cikkben dolgozzuk fel.

(SzC)