Holényi két további ügyvezetői kinevezését érvénytelenítette a bíróság, de kitart az álláspontja mellett

2022. január 27. - 08:03 | Régió

Holényi Gergő mint a városi vállalatok közgyűlését egy személyben betöltő polgármester két további ügyvezetői kinevezésről szóló döntését törölte el első fokon a Dunaszerdahelyi Járásbíróság januárban. Ezek olyan ügyvezetőket érintenek, akik jelenleg is betöltik ezt a posztot valamelyik városi cégnél, a döntés viszont még nem jogerős.

Holényi két további ügyvezetői kinevezését érvénytelenítette a bíróság, de kitart az álláspontja mellett
Holényi Gergő (Archív felvétel - Cséfalvay Á. András)

Az előző részek tartalmából:

  • A műszaki szolgáltatásokat ellátó TSM esetében 2020 tavaszán, az akkor Holényi Gergő polgármester által visszahívott Paxián Károly helyére kinevezett Nyilfa Pétert érintő döntést 2020 novemberében első fokon érvénytelenítette a bíróság.
  • 2020. november 5-én történt a következő kétes kinevezés, amit a polgármester a termálfürdőt üzemeltető városi cég egyszemélyes közgyűléseként hajtott végre. Az ügyvezetői posztra egy bizonyos Milan Orešanský került a képviselő-testület által megválasztott Križan Tibor mellé – utóbbi az egyedüli, akinek kinevezésében egykor meg tudott egyezni a városi képviselő-testület és a polgármester. Egy héttel később a cég felügyelő bizottságának tagjai beadványt intéztek a bírósághoz, melyben a döntés érvénytelenítését kérték.
  • Orešanský három héttel a kinevezése után már vissza is lépett, mire 2021 januárjában Holényi Lukáš Machalát nevezte ki a helyére, ezt a döntést viszont a felügyelő tanács szintén megtámadta a bíróságon.
  • 2021 októberében a járásbíróság érvénytelenítette az Orešanský kinevezéséről szóló döntést, és ugyan ennek gyakorlati haszna már nem mutatkozott, mivel az illető visszalépett, Holényi kiállt a korábbi döntése mellett.

2021 januárjában aztán két további első fokú döntés is született a városi cégeket illetően. Először is a városi lakáskezelő vállalat, az MPBH Kft. ügyvezetői posztját 2020 áprilisától betöltő Bognár Imrét érintő döntést érvénytelenítették. Ennek korábbi előzménye, hogy Holényi még 2019-ben úgy döntött, nem nevezi ki a városi önkormányzat által megválasztott jelöltet, Varga Arankát a cég élére, hanem a maga által ideiglenesen kinevezett ügyvezetőt, Gulyás Éva ügyvédnőt hagyja a helyén. Az ügyvédnő 2018 decemberétől 2020 áprilisáig maradt, őt követte a poszton Bognár.

A Bognár Imre kinevezéséről szóló döntést január első felében érvénytelenítette a járásbíróság, két héttel később, e hét kedden pedig a Lukáš Machalára vonatkozó döntést is. Ezt megerősítette a polgármester is az önkormányzat szerdai ülésén.

Lukáš Machala - (archívum)

"A bíróság kimondta, hogy a felperes javára dönt, eközben az első, még 2020-ban lefolytatott tárgyalás eredményére apellált (ez az, amely Nyilfa Pétert érintette a TSM élén - a szerk. megj.)" - szögezte le. Kérdésünkre Holényi visszautalt arra, hogy az első döntésnél viszont a TSM jogi képviseletét is ellátó Nyilfa nem volt jelen a bírósági döntés meghozatalánál, mivel a cég másik ügyvezetője, Paxián Károly nem értesítette a bírósági idézésről. Holényi az első fokú döntést ezért sem tartja legitimnek. Hozzá kell tenni, hogy Paxián korábban megkeresésünkre közölte, Nyilfa Péter minden információhoz hozzáférhetett, csakúgy, mint a cég email-fiókjához, ahová az idézés érkezett.

Holényi szerint a többi kinevezést érintő bírósági döntés viszont erre az elsőre épül. "Mind a négy esetben fellebbeztünk, illetve fellebbezni fogunk, mivel Kft.-kről van szó, ilyen módon pedig a bíróságnak a kereskedelmi törvénykönyv rendelkezései alapján kellene döntést hoznia" - vélekedett a polgármester, utalva arra, hogy a bíróság ehelyett az önkormányzatokról szóló törvényt vette alapul.

"Örülök, hogy nemcsak engem, hanem a járásbíróságot is helyreigazítod, hogy melyik törvény szerint kellene döntenie" - szúrta oda Holényinek az egyik független képviselő, Sziszák József.

(SzT)