A Holényi leváltásáért indított petíció támogatását szorgalmazza több nagymegyeri képviselő

2020. május 19. - 18:01 | Régió

A nagymegyeri önkormányzati képviselők egy csoportja reagált a polgármester, Holényi Gergő vagy épp a városi hivatal egy részének elmúlt időszakban mutatott teljesítményére. A közlemény mögött három független (Balázs Péter, Sziszák József, Varga Albin) és három MKP-s képviselő (Barczi Dániel, Lenče Róbert, Pongrácz Kálmán) áll.

A Holényi leváltásáért indított petíció támogatását szorgalmazza több nagymegyeri képviselő
Holényi Gergő (Archív felvételek - Cséfalvay Á. András)

Alig több mint egy héttel ezelőtt írtunk róla, hogy továbbra is mindennapos csatározás folyik Holényi Gergő polgármester és a képviselő-testület nagy része között úgy a város irányítását, mint a városi cégek gazdálkodását illetően. Április közepére sikerült jóváhagyni a képviselői módosítványokkal feldúsított városi költségvetést, de legalábbis megerősíteni azt, miután első jóváhagyása után azt a polgármester megvétózta.

A képviselők több tételt, többek között városi alkalmazottak bérezésére és szakvéleményekre, tanulmányokra, projektdokumentációkra fordítható összegeket csökkentettek, illetve lenulláztak, valamint jóváhagytak néhány beruházást. Holényi ezeket későbbi megkeresésünkre törvénytelennek tartotta, és a városi hivatal pénzügyi osztályának munkatársa, Borsányi Zsuzsanna reakcióját küldte tovább mindezt alátámasztandó, aki az önkormányzatok gazdálkodásáról szóló törvényből idézett.

„A tőkeköltségvetés kiegyensúlyozottként vagy többletesként állítandó össze; a tőkeköltségvetést akkor lehet deficitesként összeállítani, ha ezt a deficitet a község vagy a nagyobb területi egység előző évekből maradt pénzeszközökből fedezni tudja.”

A nagymegyeri képviselők csoportja ugyancsak ezt a választ kapták kérdésükre, de rámutattak egy hiányosságára, hogy ez egy kiragadott rész a vonatkozó törvényből,

miközben annak teljes bekezdése így szól (dőlt betűvel a már idézett rész): A tőkeköltségvetés kiegyensúlyozottként vagy többletesként állítandó össze; a tőkeköltségvetést akkor lehet deficitesként összeállítani, ha ezt a deficitet a község vagy a nagyobb területi egység előző évekből maradt pénzeszközökből, visszatérítendő finanszírozási forrásokból, vagy a folyó költségvetés adott költségvetési évben keletkezett többletéből fedezni tudja. Amennyiben a folyó költségvetés vagy tőkeköltségvetés többletesként van összeállítva, az adott költségvetés többlete a visszatérítendő pénzügyi források megtérítésére használható fel.

A képviselők felhívták a figyelmet, hogy tavaly novembertől a városházán nem volt állandó munkaviszonyban pénzügyi referens, a pénzügyi bizottság többször elküldött kérdéseire pedig általában nem érkezett válasz. „Amikor már volt állandó alkalmazott, ha érkezett is válasz, az a törvényileg megadott határidők után és nem a feltett kérdésekre vonatkozott. Nem egy esetben a válaszok félrevezetők, illetve a törvény sajátos értelmezései voltak. Ékes példája ennek az említett rész, melynél a vesszőből pontot csinálva próbálták az törvényt a saját elképezésükhöz igazítani, félremagyarázni” – fogalmaztak.

A bérköltségre fordítható összegek csökkentését a képviselők azzal magyarázzák, hogy a városháza többszöri kérésükre sem árulta el, hogy melyik osztályon hány alkalmazott dolgozik.

„Ennek a titkolózásnak az lett a következménye, hogy a költségvetés bérköltség részének kiszámításánál az utolsó megadott adatok, tehát a 2019-es szervezeti felépítési dokumentum alapján kellett dolgozni. Ebből következik, hogy a be nem jelentet új alkalmazottak bérét nem lehetett megtervezni” – fejtették ki.

Emlékeztettek arra is, hogy az említett dokumentum szerint például a városi rendőrségen 11 ember dolgozik, a valóságban viszont 10-en vannak. „A képviselők pénzügyi tervezete ezt a hibát orvosolni akarja, azzal, hogy a nem létező alkalmazott bérét átcsoportosítaná reális munkások részére” – hangsúlyozták.

Borsányi Zsuzsanna reakcióját a képviselői indítványra korábbi cikkünkben már közöltük, eszerint a javasolt módosítások elbocsátásokat eredményeznének a városi hivataltól és a városi rendőrségtől is, egyúttal bizonyos területen likvidációs hatásúak.

A szakvéleményekre, projektdokumentációkra fordítható összegek lenullázása kapcsán Borsányi úgy vélekedett, hogy ezzel blokkolják a közbeszerzések kiírását, ingatlaneladást vagy a beruházásokat, némely esetben pedig törvénytelen. Holényi ennél keményebben is fogalmazott, szerinte ugyanis „a városi képviselők megszüntették a fejlődést Nagymegyeren”.

Erre a képviselők viszont reakciójukban közölték, hogy már a javaslatuk indoklásában is szerepel, hogy szükség esetén a tanulmányok, szakvélemények kiadásait egy módosító javaslattal el lehet fogadni.

„Az áprilisi plénumon Holényi Gergő polgármester bejelentette, hogy minden beruházást és fejlesztést leállított (plénumvideó – 9:15). Felmerülhet a kérdés, hogy vagy a polgármesternek vannak gondjai a memóriájával, vagy az alkalmazottjai nem figyelnek oda a rendeleteire, mivel szerintük a polgármester inkompetens vezető” – jegyzik meg a képviselők.

Figyelmeztetnek egyúttal, hogy a városi költségvetés tervezetének elfogadását nagyban nehezíti „az a tény, hogy a városháza előre kifizeti a még nem elfogadott, tervbe se vett projekteket, nem egyszer jelentősen túlárazott árért”, majd ezt követően „próbálják kikényszeríteni a képviselő testület jóváhagyását”, és „nem egy esetben a projektek dokumentációk minősége óriási kérdőjeleket vet fel”.

„Ennek ékes példája a karbonszegény stratégia projektje, amely 30 üres oldalt tartalmazott, illetve régi, nem valós információkat tartalmazott – mintha a kivitelező még arra se vette volna a fáradtságot, hogy legalább benézzen Nagymegyerre. Ami még gyanúsabbá teszi a témakört, hogy a városháza saját alkalmazásban fizet egy menedzsert, aki nyilvánvalóan nem végzi a munkáját, ha az üres oldalak nem szúrnak szemet neki. A polgármester és a menedzserei ehhez hasonló projekteket, költekezéseket próbálnak lenyomni a képviselők torkán és pénzügyi mozgatásokkal elfedni az esztelen költekezésüket” – szögezték le. Ennek kapcsán kerestük a polgármestert, de péntek óta nem kaptunk tőle reakciót.

Holényi a legutóbbi képviselő-testületen két városi cég, a műszaki szolgáltatásokat végző TSM és a termálfürdő támogatására jóváhagyott visszatérítendő támogatást is megvétózta, amivel a képviselők szerint nehéz helyzetbe hozza a cégeket.

„A polgármester immár nem csak a TSM ellen folytat hadjáratot, hanem immár a városi fejőstehénnek számító fürdő is célpontja lett. Miután nem sikerült beültetni vezető pozícióba az egyik képviselőnő párját és a hivatalvezető közeli barátját, azóta a fürdőre is ellenségként tekint” – fogalmaznak.

Végezetül megjegyzik, hogy szerintük

„a polgármester a város és annak lakosai ellen indított nyílt támadását csak az előrehozott/időközi választásra elindított petíció támogatásával lehet megakadályozni”.

Az aláírásgyűjtésről, melyet egy helyi lakos, Tarcsi Imre indított annak érdekében, hogy helyi népszavazást írjanak ki a polgármester leváltása céljából, ITT írtunk.

A városi cégekkel folytatott küzdelem kapcsán viszonylag friss hír, a pénteki nap folyamán került ki Nagymegyer város Facebook-oldalára, hogy Holényi Gergő polgármesteri jogköreiből kifolyólag visszahívta funkciójából a TSM ügyvezetőjét, Paxián Károlyt.

„Reményteli várakozásaink ellenére kellett megtennem, mivel a cég jelenlegi helyzete ezt a lépést követelte. Célunk a TSM dolgozóinak továbbra is munkát és munkahelyet biztosítani. A jövőben szeretnénk olyan ügyvezetőt a cég élére helyezni, aki kompetens, a közös érdekeket képviseli és az egyenes, gördülékeny kommunikációt preferálja” – szögezte le.

Szerdán délután négy órakor pedig sor kerül a következő képviselő-testületi ülésre Nagymegyeren, melyen a legutóbb megvétózott javaslatok újratárgyalására, többek között a városi cégeknek nyújtandó visszatérítendő támogatásról is.

(SzT)