Hollandia szerint további halasztást kellene adni az Egyesült Királyságnak

Több időt kellene adni az Egyesült Királyságnak a rendezetlen európai uniós kiválás elkerülése érdekében, de Londonnak világossá kell tennie, hogy miként tervezi ezt elérni - jelentette ki a holland külügyminiszter kedden.

"Hollandiának érdeke a kemény Brexit megakadályozása, és ha ehhez több időre van szükség, akkor több időt kellene adni" - közölte Stef Blok az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek luxembourgi tanácsülése előtt.

"Bízom abban, hogy az Egyesült Királyság megtalálja a megoldást, konkrét tervet remélünk erre vonatkozólag"

- tette hozzá.

Mark Rutte holland kormányfő előző nap közölte: a brit halasztási kérelem jóváhagyása attól is függ, hogy a szigetország garantálni tudja-e a további "jóhiszemű együttműködést".

Egyesek attól tartanak, hogy London hosszabbítás esetén belülről kezdheti bomlasztani az EU-t, miután Jacob Rees-Mogg brit keményvonalas kilépéspárti politikus nemrég erről beszélt.

Michael Roth német Európa-ügyi államminiszter leszögezte, hogy a kilépési határidő hosszabb kiterjesztésének "nagyon kemény kritériumai" kell legyenek, és ehhez lényeges előrelépésre van szükség az Egyesült Királyság részéről.

"Jelentős lépéseket várunk végre a jó irányba. Eddig semmi nem változott"

- fogalmazott, hozzátéve, hogy az Európai Unió jelenlegi helyzete "rendkívül frusztráló".

Francia kollégája, Amélie de Montchalin kijelentette, szeretnék megérteni, hogy pontosan mi célból szeretne újabb halasztást London, mik a következő lépések.

Simon Coveney ír külügyminiszter pedig azon véleményének adott hangot, hogy a megállapodás nélküli Brexit hatalmas politikai kudarc lenne, ezért biztosítani kell, hogy ez ne történjen meg.

(MTI)