Holnaptól eltörlik a koncessziós díjat, de egyre többen kapnak fizetési felszólítást – mi a teendő ilyenkor?

2023. június 30. - 10:37 | Belföld

Többen nem értik, miért kapnak figyelmeztetést hátralékról.

Holnaptól eltörlik a koncessziós díjat, de egyre többen kapnak fizetési felszólítást – mi a teendő ilyenkor?
Fotó: TASR - illusztráció

Mint ismert, július elsejétől eltörlik a rádió és televízió üzemben tartási díját (koncessziós díj), az RTVS finanszírozását ezen túl az állami költségvetésbe foglalják.

Ez havi 4,64 euróval, azaz évi csaknem 56 euróval csökkenti a háztartások kiadásait.

Az RTVS a napokban már elkezdte a koncessziós díj megszüntetésére emlékeztető e-mailek küldését.

A koncessziós díj eltörlésének határideje július 1., ami azt jelenti, hogy az utolsó számlát június folyamán kell befizetni. A díj megszüntetését nem kell kérvényezni, automatikusan eltörlik július 1-től.

Fontos, hogy amennyiben valaki állandó átutalási megbízással fizette a díjat, ne felejtse el azt megszüntetni. Ha a koncessziós díjat havi rendszerességgel fizette, az adott hónapra az utolsó kalendáriumi napig kell befizetni az összeget. Az utolsó, júniusi hónapra szóló díjat tehát június 30-ig kell rendezni.

Amennyiben SIPO-utalványon keresztül fizette a díjat, a hetedik hónaptól ezt automatikusan eltávolítják róla, nem kell ennek érdekében felvenni a kapcsolatot az RTVS-szel.

Ha egy évre előre fizette, és már rendezte a 2023-as évet, a fennmaradó összeget az év második felében visszaküldik, miután érvénybe lép a törvénymódosítás.

A hátralékot az RTVS weboldalán lehet ellenőrizni. Amennyiben nem rendelkezik fiókkal, ugyanott létre lehet hozni, ha pedig erre nincs lehetősége, fel lehet venni a kapcsolatos az RTVS-szel a weboldalon található űrlapon keresztül, ahol tájékozódhat az esetleges hátralékokról.

Ami a korábban felhalmozott hátralékokat illeti, azokat a koncessziós díj eltörlése után sem nullázzák, továbbra is küldeni fogják a fizetési felszólítást.

Az utóbbi napokban azonban bizonyos félreértések merültek fel a fizetési hátralékokról szóló értesítések kapcsán, olyanok is kaptak ugyanis felszólítást, akiknek már nem kellett fizetniük a díjat, például a súlyos fogyatékkal élő személyek vagy az egyedül élő nyugdíjasok – mutatott rá a Pluska.

Ennek az elismerése azonban nem működött automatikusan, a kivételt kérvényezni kellett. Amennyiben ebből kifolyólag érkezik fizetési felszólítás, az érintettek legfeljebb az elévülésre hivatkozhatnak, amely lehetővé teszi, hogy az adósoknak csak az elmúlt három évben keletkezett hátralékot kelljen megfizetniük.

Zuzana Vicelová, az RTVS kommunikációs munkatársa a lapnak megerősítette, a kivétel jóváhagyására visszamenőlegesen nincs lehetőség.


(parameter)

Címkék: RTVS, koncessziós díj