Holokauszt-emléknap - Akik túlélték a holokausztot, ránk hagyták a demokrácia védelmét

2021. január 27. - 22:07 | Külföld

Aki túlélték a holokauszt borzalmait, ránk, európaiakra hagyták a demokrácia és intézményei védelmét, emlékeik közös felelősséget rónak ránk - jelentette ki az Európai Parlament elnöke szerdán, az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 76-ik évfordulóján, a testület által szervezett virtuális rendezvényen.

Holokauszt-emléknap - Akik túlélték a holokausztot, ránk hagyták a demokrácia védelmét
-illusztráció- (Fotó: AP)

David Sassoli hangsúlyozta: az Európai Unió a nyitottság, a nemzetek közötti együttműködés és a sorsközösség jegyében jött létre. Nagyszerű elképzelésből, nemes eszményből született, egy olyan hatalmas tragédiából merítve erőt, mint amelyet a nácik uralma és a második világháború okozott.

"A koronavírus-járvány okozta válság rávilágított arra, hogy még jobban együtt kell működnünk, hogy megvédjük azt, amit az előző generációk megtapasztaltak: a békét, a jólétet, a gazdasági növekedést, a jogérvényesülést"

- mondta.

Sassoli felhívta a figyelmet, hogy a holokauszt-emléknap, nem pusztán évforduló, hanem mindenekelőtt felszólítás a demokratikus elkötelezettség és értékek megerősítése, védelme mellett.

Mint mondta, az emlékezet életben tartása érdekében meg kell tenni mindent az "abszolút gonosz" térnyerése ellen.

"Kötelességünk tehát emlékezni, hogy a nácizmus borzalmai - amelyek magukban hordozták a legalapvetőbb érzelem, a szolidaritás teljes elvesztését - meg ne ismétlődjenek újra"

- húzta alá az EP elnöke.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli központú Európai Zsidó Szövetség (EJA) megemlékezésén mondott beszédében kijelentette: a tragédia egyedülálló az emberiség történelmének legsötétebb fejezetében. Hangsúlyozta: a holokauszt túlélői nem hallgattak el. Tanúskodnak, és az emlékezés és a remény fényét terjesztik a jövő generációi számára.

"Az antiszemitizmusnak nincs helye a társadalmainkban. Soha nem fogjuk eltűrni, hogy a zsidóknak félni kelljen az Európai Unióban. Zsidók nélküli Európa nem lenne Európa"

- fogalmazott.

Az antiszemitizmus leküzdése közös kötelesség, az antiszemita beszéd pedig büntetendő gyűlöletbeszédnek számít - mondta. Az unió biztosítani fogja, hogy a zsidók élete Európában ugyanolyan maradjon, mint bármely más európaié, függetlenül származástól vagy hitbeli meggyőződéstől - tette hozzá Charles Michel.

Az ENSZ 2005-ben a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította január 27-ét. Ezen a napon szabadították fel a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábort Auschwitz-Birkenauban. A nácik milliókat gyilkoltak meg koncentrációs táboraikban. Többségük zsidó volt, de áldozataik között ugyanúgy megtalálhatóak romák, fogyatékosok, homoszexuálisok és másként gondolkodók.