„A holtak tisztelete az élők becsülete”- Emléktáblát lepleztek le az alistáli zsidó temetőben

2019. június 30. - 22:07 | Kultúra

A Zsidó Kulturális Fesztivál részeként megemlékezést tartottak az alistáli zsidó temetőben, ma délelőtt.

„A holtak tisztelete az élők becsülete”- Emléktáblát lepleztek le az alistáli zsidó temetőben
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

Kornfeld Tibor a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetőségi tagja köszöntötte a jelenlévőket, s hangsúlyozta, fontos nap a mai, hiszen az alistáli zsidóságról emlékezünk. Arról a kicsi közösségről, mely egy idő után része lett a dunaszerdahelyi hitközségnek. Az emlékezésen túl leleplezték a nemrég elkészült emléktáblát is a helyi zsidó temetőben. „Nem is annyira a tábla felállítása a fontos, hanem inkább az, hogy akadt néhány ember, aki szívén viselte ennek a rég megszűnt közösségnek a sorsát, és tett annak érdekében, hogy mi ma itt lehessünk.” Kiemelte Szűcs Évát és az ECORI Polgári Társulást, melynek tagjai rendben tartják, gondozzák a temetőt.

Kornfeld Tibor elmondta, Szlovákia területén jelenleg körülbelül 750 kisebb-nagyobb zsidó temető található. A zsidó hitközség száma pedig csupán 12, ami elárulja, képtelenség lenne az összes temetőt rendben tartani, ha nem lennének jóindulatú és segítőkész emberek.

„Számunkra minden egyes temető szent hely, ahol elődeink, sokszor tiszteletre méltó nagy rabbik alusszák örök álmukat”- hangsúlyozta.

A megemlékezésen köszöntöttek egy holokauszt túlélőt, Vendégh Vera nénit (született Stadler), aki a mai napig emlékszik a régmúlt szörnyűségeire. Alistál polgármestere és Szűcs Éva együtt leplezték le az elkészült emléktáblát, mely a helyi zsidók emlékét őrzi. Ennek kapcsán Szűcs Éva elmondta, neki és a többi kezdeményezőnek is egy álma vált ezzel valóra.

„Aki emlékeit veszni hagyja, a saját síremlékét készíti. A holtak tisztelete az élők becsülete”-

hangzottak el szavai. A temető bejáratánál szintén elhelyeztek egy táblát, mely az alistáli zsidó hitközségnek állít emléket.

Vera néni lánya, Zsuzsa is felszólalt az eseményen. Elmondta, a temetőben elhelyeznek egy emlékkönyvet, melybe mindenki írhat pár sort a mai nap emlékére. A jelen sokkal tartozik a múltnak, mely tartozást ki kell egyenlítenünk- fűzte hozzá gondolatát. A Szlovákiai Központi Zsidó Szövetség alelnöke aláhúzta, a háború előtt az országban több, mint 700 zsidó hitközség működött, mára azonban már szinte csak a zsidó temetőkben őrizzük az emlékeiket.

A zsidó hagyomány szerint-folytatta-, addig élünk, míg valaki emlékezik ránk.

Elmondta, ennek okán nagyon hálás a helyieknek, s azoknak, akik odafigyelnek a temető rendbetételére, hiszen ezáltal őrzik az ott nyugvók emlékét.

A megemlékezés során egy nagymamáját a munkatáborban elvesztő hölgy emlékeit, gondolatait is meghallgathattuk, majd az ünnepség egy közös imádsággal zárult.

SzC