Holtan találták a katonai hírszerzés egykori vezetőjét, a NAKA nyomozást indított

2022. január 26. - 08:45 | Belföld

Holtan találták kedden a késő délutáni órákban Peter Bučkát, a szlovákiai katonai hírszerzés egykori vezetőjét – közölte a JOJ televízió.

Holtan találták a katonai hírszerzés egykori vezetőjét, a NAKA nyomozást indított
Fotó: TASR/Jaroslav Novák

A férfi holttestét Pozsonyban, a dévényi (Devín) kőfejtőnél találták meg, egy fára felakasztva – írja a Denník N.

A holttestre egy kutyát sétáltató járókelő lett figyelmes, a történteket a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vizsgálja. A nyomozók után a helyszínre Daniel Lipšic speciális ügyész is megérkezett. A nyomozók szerdán a kora reggeli órákig a helyszínen voltak.

Andrea Dobiášová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy a NAKA szándékos emberölés gyanújával indított nyomozást. A szóvivő hozzátette, boncolást rendeltek el, a folyamatban lévő büntetőeljárásra hivatkozva azonban bővebb információval nem szolgált.

A Denník N azt írja, a férfi kezei össze voltak kötözve, ezért indított nyomozást a NAKA.

Peter Bučka a 90-es években, 1998 és 1999 között volt a katonai hírszerzés élén.

Jaroslav Naď védelmi miniszter szerdán a kormányülés előtt sajnálatát fejezte ki Bučka halálával kapcsolatban. Mint mondta, a 90-es években tevékenykedett a katonai hírszerzésben, távozása óta viszont nem töltött be funkciót a szerven belül.

„Megerősíthetem, hogy Bučka úr ezt követően Bödör és Jahnátek úr köreiben mozgott. Hogy pontosan mit csinált nekik, tőlük kell megkérdezni” – mondta a miniszter.

Az ügyészség egyelőre nem nyilatkozik. „Tekintettel arra, hogy a helyszínelés még zajlik, nem nyilatkozunk az ügyben” - közölte a TASR-rel Jana Tökölyová, a Főügyészség szóvivője.

Bučka korábban a gazdaságügyi minisztérium szolgálati osztályát vezette, a smeres Ľubomír Jahnátek volt a főnöke. 2008-ban a Markíza televízió rámutatott, hogy Bučka rövid ideig, a 80-as években a kommunista katonai hírszerzésnél dolgozott Washingtonban, amikor Juraj Široký is a munkatársa volt.


(JOJ/DenníkN/TASR)