A homofób Laššáková leváltásáért tüntetnek ma fiatalok Pozsonyban

2019. május 22. - 08:47 | Belföld

A Stojíme pri kultúre (A kultúra mellett állunk) nevű diákplatform tüntetést hívott össze szerdára Pozsonyba. 

A homofób Laššáková leváltásáért tüntetnek ma fiatalok Pozsonyban
Ľubica Laššáková (Fotó: TASR)

Stanislav Krajči, a platform képviselője elmondta, Ľubica Laššáková, a Smer kulturális miniszterének visszahívásért demonstrálnak az SzNF téren. A Facebookon létrehozott eseményre már 4 ezren bejelentkeztek, a szervezők azért ennél óvatosabbak a becslésekkel.

Arra viszont büszkék, hogy kezdeményezésük égisze alatt rengeteg közintézmény és független szervezet, valamint egyének fogtak össze a kultúráért, többek között a Szlovák Nemzeti Színház társulata, a Zsolnai Városi Színház, a Kultúrny reparát nevű kezdeményezés, a Čierne diery nevű szövetség, a Pohoda fesztivál, a kassai Tabačka és a besztercebányai Záhrada nevű kultúrhelyszínek.

"A kezdeti célunk eleinte nem az volt, hogy tüntetést szervezzünk, hanem hogy összekössük a kulturális szervezeteket. Ezt sikernek nevezhetjük, ám ehhez az utóbbi napokban nálunk is jobban hozzájárult a miniszter asszony" - jegyezte meg.

Korábban már írtunk róla, hogy Laššáková nem írta alá az LGBTI közösség (leszbikusok, melegek, bi-, transz- és interszexuálisok) által benyújtott dotációs kérvényeket. A támogatásokat az erre felállított szakmai bizottság magas pontszámmal javasolta jóváhagyásra.

A tüntetésen résztvevők egyértelmű célja, hogy azonnal cseréljék le a kulturális minisztérium vezetését. "Okokból már tényleg van elegendő, melyek relevánsak és egyúttal nyugtalanítóak" - jegyezte meg az egyik szervező, Gréta Mária Srnová.

Abszurdnak nevezte, hogy a minisztérium a kisebbségek védője és támogatója pozíciójából, ami az egyik küldetése kellene legyen, diszkrimináció útján elhatárolódik az egyik kisebbségtől.

(Denník N)