Hónapokig szivárgott az agyvize egy cseh férfinak a Covid-gyorsteszt után 

2021. szeptember 10. - 07:30 | Külföld

A cseh férfi allergiára gyanakodva orrfolyással fordult orvoshoz, ám mint kiderült, egy Covid-teszt mellékhatásaként az agyvize szivárog már hónap óta. 

Hónapokig szivárgott az agyvize egy cseh férfinak a Covid-gyorsteszt után 
Illusztrációs fotó: Livescience

A tesztelés még tavaly márciusban történt, mely negatív eredményt mutatott, ám nem sokkal a mintavétel után az orra váladékozni kezdett. A Telex a JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery szakfolyóirat cikke alapján azt írja, a férfi sokáig nem fordult orvoshoz, reménykedve, hogy az enyhe tünet majd magától elmúlik. Majd decemberben mégis felkeresett egy szakrendelőt, s a CT-vizsgálat után kiderült, a férfinak sérült a rostacsontja, ami az orrüreg és az agy között helyezkedik el, az orrából pedig agy-gerincvelői folyadék szivárog.

A férfit egy kisebb műtéttel kezelték, elzárva a sérülést, a lehetséges fertőzések megelőzésére pedig a beteg antibiotikumot kapott. A cerebrospinális folyadék-szivárgás szövődménye ugyanis a fertőzés okozta agyhártyagyulladás lehet.

A Covid-teszt igen ritka következménye lehet ez, abból is csak a nasopharyngeális gyorsteszt válthat ki ilyen ritka komplikációt, amelyet a járvány első hónapjaiban végeztek, azután tesztelőhelyek átálltak a kevésbé kellemetlen pálcikás tesztre, amelynél elég az orrüreg elülső részéből mintát venni.

viaTelex