Honduras és Guatemala fékezné az Egyesült Államokba irányuló kivándorlást

2018. november 6. - 11:10 | Külföld

Megállapodott Juan Orlando Hernández hondurasi és Jimmy Morales guatemalai elnök, hogy nekilátnak az állampolgáraikat kivándorlásra késztető okok felszámolásának, és büntetőjogi felelősségre vonják az Egyesült Államok felé tartó menekültkaravánok támogatóit.

Honduras és Guatemala fékezné az Egyesült Államokba irányuló kivándorlást
-illusztráció- (Fotó: AP)

A guatemalai elnök hétfőn Hondurasba utazott, közös akcióterv kidolgozására, megakadályozandó, hogy folytatódjon a két ország állampolgárainak tömeges kivándorlása az Egyesült Államokba.

A két közép-amerikai elnök egyetértett abban, hogy munkahelyeket kell teremteni, befektetésekre van szükség a két országban - jelentette ki sajtótájékoztatón Jimmy Morales.

"Ez határozott felhívás az országunkban invesztálni kívánó nemzeti és nemzetközi beruházókhoz"

- tette hozzá, mindenekelőtt iskolák és kórházak építését szorgalmazva.

"2004 óta számos programot ajánlottunk a migráció strukturális okainak megszüntetésére, tudjuk, hogy ez nem elegendő, és tovább kell lépni"

- mondta Juan Orlando Hernández.

Az esti órákban a guatemalai elnök Salvadorba utazott tovább, hogy tárgyaljon Óscar Ortiz salvadori alelnökkel is az országaikból indult, jelenleg Mexikón áthaladó karavánokról.

Az első október 13-án indult az észak-hondurasi San Pedro Sulából, majd az erőszak és a szegénység elől menekülők engedély nélkül átlépték a guatemalai-hondurasi határt.

Mintegy négyezren tartottak pihenőt hétfő este Mexikóvárosban, és két másik karaván is úton van - a CNDH civil szervezet szerint mindkettő 1500-2000 emberrel - a dél-mexikói Oaxaca és Chiapas államban.

(MTI)