A honi klubrangsorban tavaly első helyezett dunaszerdahelyi birkózók koronavírus-járvány idején is serényen edzenek

2020. április 9. - 16:32 | Sport

Tavaly a szlovákiai klubok éves versenyében 558 ponttal a Dunaszerdahelyi Birkózóklub lett Szlovákia legeredményesebb kollektívája. A járási központban működő klub tagjai a 2019-es esztendőben a korosztályos országos bajnokságokon mindkét fogásnemben összesen harminckét dobogós helyezéssel, tizenkilenc bajnoki címmel kerültek rivaldafénybe. A Hakszer Roland elnök által irányított klub versenyzői az új esztendőben is folytatták sikeres szereplésüket, a sikercsapat több tagja idén is bajnokként került a versenykrónikába, de a koronavírus-járvány miatt márciustól, egy időre ők is kénytelenek szüneteltetni az éremhalmozást. A kényszerszünet ellenére szó sem lehet tétlenségről. Természetesen a közös edzéseket ők is szüneteltetik. Vajon miként zajlanak a gyakorlások?

A honi klubrangsorban tavaly első helyezett dunaszerdahelyi birkózók koronavírus-járvány idején is serényen edzenek
Archív felvétel

„A csapatot két csoportra osztottuk, őket edzőink felügyelik. A legkisebbeket Vajas József (felvételünkön balra), az idősebbeket id. Gaál Attila (felvételünkön jobbra), irányítja. Mindkét csoport tagjai az egyénekre kiszabott edzésterv alapján gyakorolnak. Elsősorban telefonon, vagy a facebookon keresztül kapják a házi feladatot, tartják a kapcsolatot, de ha szükségét látják, akkor videofelvételen keresztül is bemutatják a leckét a sportolóknak. A két tréner által előírt feladatokat védenceik a lehetőségeik függvényében igyekeznek maradéktalanul teljesíteni. Az elvégzett munkáról tájékoztatják a két szakembert. A legkisebbek naponta egy, idősebb társaik pedig két edzésadagot abszolválnak. Ami a megterhelést illeti, a hét elején nagy intenzitással tréningeznek, majd a hét közepén csökkentjük a terhelést, szombaton és vasárnap pedig pihenőt tartanak. Az elmúlt héten eljuttattuk a gyerekekhez az edzéseken használt sporteszközöket, a súlyzókat, az ugráló- és erősítő köteleket. A legkisebbeknél a szülők is besegítenek” – ecsetelte az edzések szervezését, lebonyolítását a Paraméternek Hakszer Roland.

Versenyek híján elmarad a sikerélmény. Elmaradnak a bajnoki szőnyegcsaták, a hazai és külföldi viadalok, edzőtáborozások, az utazások. Mivel képesek motiválni a sportolókat?

„Azt megjósolni sem merem, mikor folytatódnak a megmérettetések. A sikerélményeket részben az elmúlt időszak eredményességének felelevenítésével igyekszünk pótolni. Egy videót készítettünk, ebben a 2019-es esztendőben produkált sikereinket összegeztük, melyet védenceinknek, szüleinek, edzőinknek, támogatóinknak a hasonlóan eredményes jövő érdekében érdemes olykor visszapörgetni. Járvány idején is sokat tehetünk annak érdekében, hogy tovább lépjünk, s a jövőben is ott legyünk a legjobbak között” – folytatta a sort a tisztségviselő.

Ötven esztendővel ezelőtt alakult a klub… „A jeles jubileumot természetesen szerettük volna méltóképpen megünnepelni. Erre majd akkor kerítünk sor, amikor az élet visszatér a megszokott kerékvágásba” – zárta mondandóját Hakszer Roland.

(ái)