„A honvágy legyőzhetetlen”

2017. augusztus 21. - 10:43 | Régió

A Somorja melletti Nagypakán a hetven évvel ezelőtti kitelepítésekre emlékeztek.

„A honvágy legyőzhetetlen”
Koszorúzás a község főterén (A szerző felvételei)

Jelen voltak a községből a csehszlovák-magyar lakosságcseréről szóló államközi egyezmény alapján Magyarországra – Péteribe, Vaskútra, Garába és Bácsalmásra – kitelepített egykori pakaiak küldöttségei, valamint az anyaországból a három történelmi Pakára – Nagy-, Kis- és Csukárpakára – került családok képviselői.

Az egybegyűlteket Ivan Seňan, Nagypaka polgármestere, őt követően Pethőné Vízi Valéria, Péteri polgármestere és Álszegi Zoltán, Vaskút polgármestere köszöntötte.

Sárközy Irén, a szlovák parlament képviselője (HÍD) emlékező beszédében hangsúlyozta: „A hontalanság éveit a hallgatás hosszú évei követték. Kellenek hát a megemlékezések, szükség van bölcs tankönyvekre és a múlt eseményeit feltáró helytörténeti munkákra, továbbá számos találkozókra a még élő koronatanúkkal.”

Alkalmi kiállítás a hetven évvel ezelőtti történésekről

A 70 évvel ezelőtti eseményeket a pakai szülőktől származó, ma már Garában élő Takács Éva foglalta össze előadásában, melyet 20 perces dokumentumfilmmel (Takács Éva, Nagy László és Szerda Mónika munkája) és egy fotókiállítással egészített ki az alkalmi helytörténész. A hazai történéseket Varga Sándor nyugalmazott orvos elevenítette föl.

A község főterén álló Barátságkő megkoszorúzásakor Zsigó Róbert, Magyarország Földművelődésügyi Minisztériuma élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára (FIDESZ) mondott rövid beszédet. A politikus magánszemélyként vett részt az emlékezésen, az ő nagyszülei és szülei ugyanis Csukárpakáról származtak.

A péteri illetőségű Berwinkl Cecília Nagypakán látta meg a napvilágot 1936-ban. A kitűnő egészségnek örvendő egykori kitelepített a Paraméternek elmondta: „A szülőföldet soha nem lehet elfelejteni, a honvágy ugyanis legyőzhetetlen. Bár hetven esztendő alatt családom életkörülményei Magyarországon teljesen megváltoztak, mindig szívesen jövök haza a Csallóközbe.”

A magyarországi vendégek egy csoportja

A konferenciát, a kiállításmegnyitót és a koszorúzást követően falunapi kulturális műsorok zajlottak a helyi közösségi házban, ill. az alkalmi szabadtéri színpadon. Köszöntőt Rigó Konrád kulturális államtitkár mondott.

Az est sztárvendége Peter Cmorík és zenekara volt. Fellépett továbbá Lengyel Bettina popénekes, a péteri Hagyományőrző Kör és Péteri Nyugdíjas Klub tagjai, a miloslavovi Radosť énekkar, a békei női Búzavirag népdalkör, valamint a békei/sárosfai Cimbora férfikar. Az utcabál kellemes hangulatáról a Csavargók formáció gondoskodott.

A kétnapos programsorozat hálaadó szentmisével zárult, melyet Mikus Csaba somorjai káplán celebrált a Szent László-templomban.

(lel)