HOPPÁ: Kiska pártja kevésbé népszerű, mint elsőre tűnt – a Híd és az MKP pedig együtt óbégathat a küszöb alatt

2019. június 12. - 15:39 | Belföld

Kiadta első olyan közvélemény-kutatási eredményét a pártpreferenciákat illetően a Focus ügynökség, mely már számol Andrej Kiska jövő hétfőig név nélküli pártjával is. A szlovákiai magyarok számára nem túl biztató az eredmény, és egy, a mai ellenzéki, illetve a még parlamenten kívüli PS/Spolu és Kiska-féle pártok által létesítendő koalíció szemszögéből sem. De lássuk a medvét!

HOPPÁ: Kiska pártja kevésbé népszerű, mint elsőre tűnt – a Híd és az MKP pedig együtt óbégathat a küszöb alatt
Andrej Kiska (Fotó: TASR)

Az AKO ügynökség által Andrej Kiska leendő pártjának mért májusi 10,8%-os preferenciához képest a Focus "mindössze 6,2%-ot mutatott ki. Ez egyébként egy teljesen új párt esetében még mindig magas érték, hiszen - ahogy azt a Denník N írja - a Radoslav Procházka által alapított Sieťen kívül nemigen akad más politikai formáció, amely ilyen magasan kezdett. Annak meg, ugye, ismerjük a sorsát: eltaknyolt, miután összeállt a Smerrel.

A Focus az AKO-hoz hasonlóan megmérte a preferenciákat Kiska pártjával és anélkül. érdekesség, hogy a 2006 óta minden parlamenti választást megnyerő Smer támogatottsága így is, úgy is lecsökkent 20% alá. Egyébként túl nagy különbség nincs a két verzió között (19,5%-19,7%), ami azt jelzi, hogy a Smer választói magját nem érdekli, alapít-e pártot a leköszönő államfő vagy sem, ők aztán nem pártolnak át amoda.

Nem úgy az egyelőre parlamenten kívüli PS/Spolu esetében, mely épp ma invitálta Andrej Kiskát is pénteki sajtótájékoztatójára, melyen a parlamenti választások előtti koalíciójukról esne szó. A PS/Spolu ugyanis 17,8%-ot szerezne Kiska pártja nélkül, amennyiben viszont létrejön, és lehet majd szavazni rá, preferenciáik már "csak" 15,3%-ot érnek. Így vagy úgy, de az utóbbi években senkinek nem sikerült ennyire a Smer nyakára másznia.

Aggasztó, hogy a választásokon harmadik helyet szerezne a Marian Kotleba-féle ĽSNS a maga 12,3%-ával (Kiska nélkül 12,6%). Kiska pártalapításának és a PS/Spolu népszerűsége megugrásának levét leginkább az SaS és az OĽaNO issza meg. Márciusban az SaS-re a Focus szerint még 11,4% szavazott volna, de ez a szám még májusban is meghaladta a 10%-ot. Most az SaS-re 8% szavazna Kiska pártja nélkül, azzal együtt pedig mindössze 6,8%.

Igor Matovič pártjánál is meredek a zuhanás, ők 9,2%-os májusi támogatottságukról pottyantak épp a bejutási küszöb fölé: 6,7% Kiska nélkül, 5,9% Kiskával.

Ugyancsak megszenvedi az államfő leendő pártját Boris Kollár, a Sme rodinát ugyanis januárban a Focusnál még 10,4%-ra, májusban pedig 8,5%-ra mérték, míg most Kiska pártja nélkül is csak 7,3%-ot szerezne, ha pedig létrejön, további szavazókat veszítve 6,6%-nál állna meg.

Visszaesőben van a jelenlegi koalíciós SNS támogatottsága is, 7%-ot szereznének a felmérés szerint (7,2% Kiska nélkül, de ez itt nem releváns).

A Híd párt története során először már a Focusnál is kipottyan a parlamentből. Ha Kiska nem alapítana pártot, akkor is csak 4,4%-os támogatottságot szereznének, azzal együtt viszont ez csak 4,1%-ra mérik Bugár Béláékat. Noha a nyakukon lohol, szintén a parlamenten kívül, ráadásul 4% alatti eredményével még a bejutási küszöbtől is távol marad az MKP, amelyet Kiskától függetlenül 3,8%-nyian tartanának érdemesnek a parlamentbe való bejutásra.

(Denník N/SME)