Hoppá! Zelenszkij meg is hívta Orbánt Kijevbe, nem csupán telefonálgattak

2022. június 21. - 17:01 | Külföld

Ukrajna államfője kedden felhívta a magyar miniszterelnököt, ami aránylag nagy szó, hiszen Magyarország támogatja a legkevésbé lelkesen az oroszok által megtámadott Kijevet az EU-s országok közül. Aztán később jött a hír, Orbán Viktort meg is hívta Ukrajnába. 

Hoppá! Zelenszkij meg is hívta Orbánt Kijevbe, nem csupán telefonálgattak
Facebook (Orbán Viktor)

Volodimir Zelenszkij és a magyar kormányfő átvették Ukrajna európai integrációjának kérdését, melynek során Orbán hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni. Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

A beszélgetésükről Zelenszkij beszámolt a Twitter-oldalán. Ott azt írta, hogy gyümölcsöző volt az eszmecseréjük, és meghívta Orbánt Ukrajnába.

Kíváncsian várjuk, mi lesz erre Orbán lépése. A környező EU-s országok szinte mindegyik kormányfője vagy államfője - Szlovákia esetében mindkét közjogi méltóság - már személyesen ellátogatott Kijevbe, hogy kifejezze szolidaritását a megtámadott országgal szemben.

A Kyiv Independent arra emlékeztetett, hogy a mai telefonhívás és az ukrajnai meghívás annak ellenére történhetett meg, hogy Magyarország akadályokat gördített a legutolsó EU-s szankciócsomag elfogadásakor, és nem támogatja a fegyverszállítást sem a területén keresztül.

(sp)