Horgásztól kértek kenőpénzt a komáromi zsaruk, de a végén ők akadtak horogra

2022. március 26. - 09:00 | Régió

Elítélte a bíróság azt a két komáromi exrendőrt, akik még a fegyveres testület tagjaként kenőpénzt kértek egy horgásztól - derül ki a JOJ televízió riportjából.

A Specializált Büntetőbíróság három év - három évre felfüggesztett - szabadságvesztésre, valamint pénzbüntetésre ítélte mindkét férfit.

A két egykori zsaru a komáromi rendőrség állományába tartozott, és négy évvel ezelőtt Nagykeszin, a helyi Duna-holtág partján járőröztek. Egy horgász igazoltatása során kiderült, hogy az ellenőrzés alá vont férfinek nincs engedélye, így orvhalászattal és lopással gyanúsítható.

"Így elintézhetjük"

- mondta az egyik zsaru az engedély nélkül horgászó férfinek, miközben mobiltelefonját mutatta neki. A kijelzőn a telefon számológépe volt látható, amibe egy szám, "1000" volt bepötyögve.

Az érintettek ezután gyorsan meg is állapodtak, és a horgász még aznap átadta az egyik rendőrnek az 1000 eurónyi kenőpénzt - amiért cserébe nem indítottak ellene eljárást, sőt, az orvhalászatról semmilyen hivatalos feljegyzés nem készült.

A turpisság azonban kiderült, és a korrupciós ügy a rendőrség tudomására jutott. A járőrök kollégái már nem mutyiztak, eljárást indítottak a saját zsebükre dolgozó zsaruk ellen, és el is bocsátották őket.

Az orvhalásszal kötött egyezség után a két exrendőr a büntetőeljárásukat felügyelő ügyésszel is megegyezett: vádalkut kötöttek és beismerték tettüket. Őszinteségükért cserébe szabadságvesztésük végrehajtását három évre felfüggesztették, így nem kell börtönbe vonulniuk - ami nyilvánvalóan nagy kedvezmény számukra, hiszen a rácsok mögött, vagyis a bűnözők között korrupt rendőrként biztosan nem lett volna könnyű dolguk.

Az exzsarukat továbbá fejenként 600 eurós pénzbüntetésre ítélték, és a bíróság döntése értelmében öt évig nem vállalhatnak munkát a rendőrség kötelékében.

(noviny.sk)