Horthy dicsőítői vádolják náci eszmék hirdetésével a hodosi ellentüntetőket?

2017. október 31. - 20:50 | Régió

Nem csitulnak a kedélyek a nagy vihart kavaró hodosi istentisztelet körül. 

Horthy dicsőítői vádolják náci eszmék hirdetésével a hodosi ellentüntetőket?
Fotó: Paraméter

Miközben vasárnap óta Hodosról szólnak a magyar és szlovák híradók, és a csallóközi községben tartott istentiszteletről cikkeznek a legnagyobb magyar és szlovák újságok, a Facebookon is parázs vita tárgyát képezi a Horthy-szobor ügye, amit csak a református püspök tiltakozásának, valamint a közösségi nyomásnak köszönhetően nem sikerült felállítani a hodosi református templom kertjében.

Ez a vita jutott el odáig, hogy az sem kizárt: rendőrségi feljelentés születik az ügyben náci eszmék propagálása miatt, azonban nem a Horthy Miklós egykori magyar kormányzót dicsőító tábor ellen, hanem az ellentüntetők ellen, akik némelyike Adolf Hitlert és Horthyt ábrázoló transzparensekkel tüntetett vasárnap a náci eszmék ellen.

A feljelentés ötletét a szoborállítás és a vasárnapi istentisztelet rendezőségének tagja, Hodossy Péter csallóközkürti hosszútávfutó vetette fel a Facebookon. Rögtön vasárnap, az aktust követő estén így fogalmazott a közösségi oldalon:

"Szerintetek hány évet adnak manapság náci háborús bűnös (csak az egyik fényképen szereplő alak volt az!) propagálásáért? Feri bácsi és Marián vajon hány évet kapna hitler reklámozásáért közterületen? Szerintetek megér-e egy feljelentést, mondjuk Pozsonyban (nehogymár Szerdahelyen) ez a két fénykép?"

Hodossy Péter a bejegyzéséhez két fotót is csatolt, amelyen a tüntetők a transzparensket tartják, melyeken Horthy feje felett "a kitűnő református", Hitlernél pedig "az igaz katolikus" felirat áll.

A feljelentés ötletével a bejegyzés kommentelői egyértelműen szimpatizálnak. "Feri bácsinak úgy látszik sok az ideje.... hát had csináljunk neki egy kis programot. Had járja a bíróságokat" - írja az egyik hozzászóló.

Sikerült megszólaltatnunk az üggyel kapcsolatban a demonstrációt szervező Szabó Katalint, akinek édesapja egyike volt azoknak, akik az ominózus transzparenst tartották.

Szabó Ferenc a Horthy-szobor elleni tüntetésen (Fotó: Cséfalvay Á. András)

"Az a molinó pontosan azt az embert mutatta be, akiért vasárnap istentiszteletet tartottak a templomban. Korábban a hodosi presbitérium hívta református hithősnek Horthyt. Hát tessék: így néz ki egy református hithős, és egy kiváló katolikus közös fotója"

- nyilatkozta szerkesztőségünknek Szabó Katalin. Édesapja, Feri bácsi korábban egyébként már a községben tartott lakossági fórumon is felszólalt a szoborállítás ellen, és idős kora ellenére végig részt vett a vasárnapi tiltakozáson.

Abszurd feljelentés

Az önkényuralmi és rasszista eszmék hirdetését és propagálását Szlovákiában a törvény bünteti, a bíróságok akár öt, vagy súlyosabb esetben akár nyolc évig terjedő börtönbüntetés is kiróhatnak az ilyen elkövetők ellen. Ilyen bűncselekmény például, ha valaki nyilvánosan Hitlert élteti, vagy horogkeresztes zászlót tűz ki a házára, de nehéz elképzelni, hogy valakit azért vonnának felelősségre, mert Horthy és Hitler közös fotójával tüntet Horthy és Hitler ellen.

"A hatóság az egyedi esetek adott kontextusát is megvizsgálja. Egy ilyen esetben nem állhat fenn az önkényuralmi eszmék támogatása és propagációja, hiszen a tüntető éppen ezen eszmék ellen demonstrál és fejezi ki nemtetszését, véleményét" - nyilatkozta a Paraméternek Bernáth Szilvia ügyvéd.

Hodossy Péter (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Az ügyvéd szavaiból tehát arra lehet következtetni, hogy a gyakorlatban egy ilyen feljelentés nagy eséllyel elvérezne, mivel nem a szélsőséges eszmék támogatásáról és hirdetéséről, hanem éppen ellenkezőleg: az azok elleni tiltakozásról van szó. Ha Hitlert nem lehetne vizuálisan megjeleníteni, nem szerepelne a könyvekben, (dokumentum)filmekben, vagy akár a cikkünkben található fotókon. Így véli Feri bácsi lánya, Szabó Katalin is.

"Gondolkodó ember fejéből egy ilyen ötlet már csak csak végső elkeseredésében pattanhat ki. Ez felfoghatatlan és abszurd, és nyilván a vád nem is állná meg a helyét" - mondja Katalin, aki ugyanakkor hozzáteszi: bármi is lesz, édesapjával áll elébe a fejleményeknek, és kész megvédeni igazát - akár a nyilvánosság, akár a hatóságok előtt.

(db)