Horthy híveinek szobor helyett csak egy talapzat jutott - A hodosiak szakadó esőben tüntettek az exportált gyűlölet ellen

2017. október 29. - 18:38 | Régió

Vasárnap délelőtt kb. 150-en vettek részt azon az istentiszteleten, amelyen Horthy Miklósról emlékeztek meg a hodosi református templomban.

Horthy híveinek szobor helyett csak egy talapzat jutott - A hodosiak szakadó esőben tüntettek az exportált gyűlölet ellen
A bal szélen ifj. Hegedűs Lóránt, jobbról a második Kis-Csáji Julianna hodosi református lelkész (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Az esemény egy szoboravatásban csúcsosodott volna ki, azonban az egybegyűltek végül csak egy talapzattal tudtak fényképezkedni, mert Kis-Csáji Julianna helyi lelkész eleget tett felettesei felszólításának, és nem helyezte el a templomkertben a szobrot. A szobor ugyanakkor továbbra is Hodosban marad, és Kis-Csáji várja azt a „kegyelmi időt”, amikor ellenérzés nélkül leleplezhetik.

A viharos szél és eső ellenére délelőtt 10 órakor kb. 60 helyi lakos gyűlt összeg a református templom előtt, hogy síppal, dobbal és transzparensekkel tüntessenek a szoborállítás ellen. A helyszínen rendőrök ügyeltek rá, hogy ne történjen rendbontás - végül csak kisebb szóváltások alakultak ki a tüntetők és a hívők – javarészt Horthy Miklós hívei – között.

A templomban mintegy 150-200 fő gyűlt össze, akik autókkal, autóbusszal érkeztek – nagyrészt Magyarországról, de a környező városokból és falvakból is.

Így üzent a hodosi tiltakozóknak egy istentiszteletre érkező férfi

Az istentiszteleten a budapesti ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész méltatta Horthyt.

“Horthy Miklós Isten szerinti életet élt, (…) ezért érthetetlen, hogy az egyházi vezetők egy része nem állt a nemeshodosi gyülekezet mellé, amikor meg szerette volna neki adni a méltó tiszteletet”

– utalt arra Hegedűs, hogy a református püspök sem állt ki a szoboravatás mellett.

A szónok nosztalgikusan idézte fel, és “kegyelmi időnek” nevezte azt a kort, amikor Horthy Miklós Magyarország kormányzója volt, mivel elmondása szerint akkoriban “a magyar a magyarnak testvére volt”.

"Ha a reformációra emlékezünk, meg kell említenünk a hőseinket. A természetes hősöket hivatalos hősökké kell tenni. Mit tudnak a kegyelmi ajándékokról azok, akik megrendelésre fújolnak a templom előtt?" - mondta a helyi tiltakozókról ifj. Hegedűs Lóránt.

Nem került a talapzatra, de a parókián marad Horthy szobra

Az istentisztelet pár perccel 13 óra körül ért véget, amikoris a hívők hangos sípszó és dudaszó közepette voltak kénytelenek elhagyni a templomot. A szobrot leleplezhetetlenné nyilvánították, így azt nem is állították ki a templom udvarában - egy teremben helyezték el.

Az istentiszteleten részt vett Zetényi Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság (HMT) elnöke is, aki a szertartás után a Paraméternek nyilatkozva elmondta: a Hodosba szánt Horthy-szobor „megőrzésre” a helyi parókián marad, és

a helyi lekész asszony „várja azt a történelmi lehetőséget, amikor Hodosban ellenérzés mentesen felállításra kerülhet Vitéz nagybányai szobra”.

Elmondása szerint a komáromi járásbeli Dunamocsról már kaptak is egy felkérést, miszerint egy ottani magánszemély szándékában áll, hogy magánterületet kínáljon fel egy Horthy-szobor felállítására, a HMT pedig eleget fog tenni a felkérésnek. „Dunamocs a közvetkező állomás” – szögezte le.

Zetényi Csukás Ferenc a templom előtti tiltakozó helyiek demonstrációját „elfogadja”, de közben furcsállja, hogy a szlovák fél részéről – akiket tót atyafiaknak nevezett – nem volt különösebb tiltakozás a szoborállítás ellen.

„Egy reális Horthy-képet akarunk, semmi többet. Nem vagyunk nácik, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk antiszemiták” – nyilatkozta a HMT elnöke.

Az istentisztelet után a sajtó több képviselője is próbálta szóra bírni Kis-Csáji Julianna hodosi lelkészt, ám a lelkipásztor elzárkózott a válaszadástól. Az istentiszteleten kijelentette:

„A szobor itt marad, amíg református lelkész vagyok e helyen!”

Miután a Horthy tiszteletére tartott istentisztelet minden résztvevője távozott a helyszínről, utolsóként Kis-Csáji Julianna hagyta el parókiát. Az utcán demonstrálókban olyan indulatok dúltak a lelkész asszony láttán, hogy a jelenlévő rendőröknek kellett asszisztálniuk ahhoz, hogy a lelkipásztor autója zavartalanul elhajthasson.

A hodosi tiltakozás folytatódik

Ezt követően a református templom előtti tüntetés is véget ért. A zárszó Balódi László polgármester szájából hangzott el:

„Hangsúlyoznám, hogy azok közül, akik ma itt voltak a templomban, körülbelül tízen voltak hodosiak. Nem a Hodoson kívüliek fogják eldönteni, hogy nekünk, hodosiaknak mi a jó. Tovább folytatjuk a szobor elleni harcot.”

(tt/db)