A horvát válogatott tele van migránsokkal!

Gál Zsolt | 2018. július 18. - 22:48 | Vélemény

Masszívan támadnak – no nem a VB-döntős futballválogatottak, hanem a hozzájuk kapcsolódó vaskos ostobaságok, hazugságok és csúsztatások jó adag gyűlölet által átitatva a közösségi hálón.

A horvát válogatott tele van migránsokkal!
Fotó: TASR

Terjesztik, megosztják, lájkolják őket rendesen, sokan. Például, hogy a VB-döntőt nem is Franciaország, hanem Afrika válogatottja nyerte, hogy a „francia” nemzeti csapatban alig van igazi francia, ellenben tele van migránssal, ellentétben a keresztény gyökerű Horvátország válogatottjával, amely igazi „mi kutyánk kölyke” közép-európai (értsd, fehér) keresztény emberekből áll. Aztán jön egy fotó: egy csónak tele fekete bevándorlóval (valószínűleg valahonnan a Földközi-tengerről), alatta a felirat: érkezik a francia válogatott utánpótlása.

Szóval egyeseknek nehéz megemészteni a „bevándorlóország” győzelmét, talán azért, mert a francia válogatott mindazt szimbolizálja, amit gyűlölnek, amitől félnek, amit nem értenek és ami ellen jó pár éve uszít a propaganda (van, ahol az állami propaganda is), s ez most pont sikeres, sőt a legjobb a világon! Ezt ugye nehéz hova tenni.

De először válasszuk szét a dolgokat. Ez a kommentár nem azt akarja mondani, hogy a bevándorlás minden gazdasági, társadalmi, biztonsági és politikai következményével együtt ne lenne hatalmas probléma Nyugat-Európában, beleértve Franciaországot is. Ellenkezőleg, olyan gyújtóelegyről van szó, amely képes szétrobbantani az Európai Uniót, szétszakítani társadalmakat, s amely már így is alapjaiban rázta meg az európai pártrendszereket alaposan átalakítva a politikai palettát.

E sorok írója szerint is hiba volt nagy tömegű, eltérő kultúrkörből (igen ez főleg a muszlimokra vonatkozik) származó bevándorló népességet befogadni a 60-as évektől Nyugaton. Ezeknek a bevándorlóknak és leszármazottjaiknak integrációja nem volt sikeres, a multikulturalizmus, mint hivatalosan alkalmazott integrációs politika szerintem is helytelen volt és megbukott. A párhuzamos társadalmak és a no-go zónák igenis létező problémák. Ahogy az iszlamista radikalizmus és annak legextrémebb formája a terrorizmus sem egy marginális jelenség Nyugat-Európában. Ez szerintem mind így igaz, sőt, tovább megyek, szerintem maga az Iszlám sem egyeztethető össze a Nyugattal, erről persze hosszasan lehetne vitatkozni. Csakhogy itt nem erről van szó.

Ami szembe jön a Facebookon, attól tartok, annak alapja nem a bevándorlás problémáinak tárgyilagos elemzéséből fakad némi szarkazmussal fűszerezve, hanem a legalantasabb emberi ösztönökből.

Ezeket fölkorbácsolta, bátorította, elfogadottá tette a migránsellenes propaganda, s most az egész szabadon hömpölyög és tombol a közössági hálón oda-vissza.

Az emberek tekintélyes része faék egyszerűségű sablonokban gondolkodik. Ezeken belül nincs hely, idő és értelem, hogy megkülönböztessék a tenoristát a terroristától. A migránst a menekülttől, az illegális bevándorlót a gazdaságitól, az arabot a muszlimtól.

A migráns kifejezés egyszerűen szitokszóvá vált, sokak fejében kizárólagosan azonosul az európainál sötétebb bőrszínű (barna, fekete) illegális bevándorlókkal, akik mind muszlimok és csak rosszat jelentenek Európa számára. Sokan aztán tovább fűzik a történetet, támaszkodva az interneten keringő összeesküvés-elméletekre.

Mert nem maguktól jönnek ám ezek a csúnya migránsok, hanem valakik küldik őket, hogy tönkre tegyék Európát. Soros, az EU, az amerikaiak stb. vagyis nagyjából mindenki.

Kivéve persze az egyetlen hatalmat, amelynek beavatkozása a szíriai polgárháborúba valóban hozzájárult a 2015-ös nagy menekülthullámhoz (Putyin Oroszországát), és pártfogoltját, a polgárháború legnagyobb mészárosát, Asszad szír diktátort és rezsimjét.

Ebbe a világképbe nem fér bele, hogy a pályáról távozó, lecserélt fekete bőrű francia játékos keresztet vet. Hisz ő nem lehet se keresztény, se francia… Meg az sem, hogy a horvát válogatott szinte kizárólag migránsokból állt. Gazdasági migránsokból, akik európai klubokban futballoznak.

Zlatko Dalics horvát szövetségi kapitány 23 fős VB keretéből csak ketten nem voltak légiósok, a többiek ugye egyebek között olyan klubcsapatokban koptatják a labdát (mert többnyire nem a kispadot), mint a Real Madrid, Atlético Madrid, Liverpool a Juve, Inter és az AC Milan.

Életvitelszerűen, évek óta külföldön élnek, dolgoznak így a fogadó országok szempontjából bevándorlónak, horvát szempontból kivándorlónak számítanak, mindkét kategória közös gyűjtőfogalma pedig a migráns kifejezés.

Közben megtarthatták horvát állampolgárságukat és válogatottságukat. Nem mellesleg ez részben a Facebookos körökben gyakran közutálatnak örvendő EU jóvoltából (szabad munkaerő-áramlás) lehetséges.

Ezzel szemben a francia válogatottban alig akad bevándorló, legalábbis olyan, aki külföldön külföldi állampolgárként született és utána bevándorolt Franciaországba (ez lenne ugye a bevándorló definíciója).

A csapat színesbőrű játékosainak többsége korábbi bevándorlók leszármazottja, Franciaországban született és születéssel szerzett állampolgárságot. Ezért a csapatból jó néhányan csak annyira migránsok, mint a horvátok, ti. ők is külföldön fociznak az angol, spanyol, olasz stb. ligákban… De jóval kisebb arányban, mint a horvát csapat játékosai.

A nyugati, francia nemzetfelfogás nem etnikai jellegű, mint Közép-Európában, ezért egy fekete vagy egy muszlim is lehet a francia nemzet része.

Persze közülük nem kevesen nem is akarnak e nemzethez tartozni, és még többen a többségi társadalomból nem tartják őket „igazi” franciának, a nemzethez tartozónak, de korántsem annyian, mint itt Közép-Európában, ahol a sötétebb bőrűeket a túlnyomó többség automatikusan kizárja. (Ami mondjuk nem meglepő, ha az évszázadok óta itt élő cigánysággal és zsidókkal is ugyanezt teszi.)

Akkor összegezzünk. A muszlim és sokszor a fekete-afrikai bevándorlók és leszármazottjaik integrációja Franciaországban nem egy sikertörténet. De a futball és általában az élsport épp a legjobban működő integrációs csatorna nemcsak francia földön, hanem máshol is Nyugaton. A francia válogatott többsége nem afrikai bevándorló, hanem bevándorlók leszármazottja, már Franciaországban született francia állampolgár. Ha valakit, hát éppen őket tekinti a francia nemzet részének a nemzet többsége. Szóval simán lehet valaki fekete vagy muszlim és francia, pláne, ha sikeres, mondjuk világbajnok focista.

Ők szimbolizálják legjobban a sokféle etnikai, faji, vallási gyökerekkel rendelkező társadalom/nemzet összetartozását.

De persze nem fogják egy csapásra megoldani a bevándorláshoz, integrációhoz, együttéléshez kapcsolódó problémákat, amiknek a létezését épeszű ember nem tagadhatja.

De ettől még jó szimbólumok, jó franciák, és piszok jó focisták. No ez az, amit mifelénk nem értenek, és ezért félnek tőle, és ezért megvetik, gyűlölik, s ezt erősíti a mindenhol ott lévő migránsellenes propaganda és uszítás.

Amelyben minden összemosódik: az arab és a fekete a muszlimmal, a muszlim az iszlamista terroristával, a szíriai menekült a párizsi elővárosi focistával. Itt nincs hely az arab keresztényeknek, szíriai és iraki keresztény menekülteknek, vallásukat nem gyakorló muszlimoknak, fekete keresztény francia focistáknak, pedig ezek mind létező kategóriák.

Az egészben a legviccesebb és egyben legfélelmetesebb, hogy a migránsellenesség gyakran a migránsok vagy rokonaik, barátaik körében él és a keresztény gyökerű Európát védelmezők fényévekre vannak a kereszténységtől.

Mert a migránsellenes posztokat a Facebookon megosztó és lájkoló közösségen belül vajon hányan vannak azok, akik maguk is migránsok vagy azok voltak? Hányan éltek, dolgoztak, tanultak huzamosabb ideig külföldön? Vagy teszik ezt jelenleg is. Vagy hány ilyen rokonuk, barátjuk van?

És az Európa keresztény gyökereit vehemensen védelmezők közül hányan járnak rendszeresen templomba és hányan követik a kereszténység legfontosabb tanítását (szeresd felebarátodat, mint magadat)? Vagy inkább ehelyett a „mindennapi gyűlöletünket add meg nékünk ma” szlogen jegyében cselekednek és ítélkeznek mások felett?

Nem az embert nézik a másik emberben, nem gondolatai, cselekedetei alapján mérik, hanem behelyezik a migránsok arctalan tömegébe, mert így egyszerűbb, nem kell gondolkozni, pálcát törhetünk fölötte, rádobhatjuk az első követ, jöhet a zsigeri utálat.