Horváth Lehel lebűnözőzte az ügyészt, majd azt kérte, engedjék szabadon: "Ekkora segítséget senki nem nyújtott a szlovák államnak, mint én"

2021. szeptember 22. - 23:00 | Régió

A beidézett tanúk nem tudtak megjelenni, így rövidre sikerült Horváth Lehel keddi tárgyalása a bazini Specializált Büntetőbíróságon.

Horváth Lehel lebűnözőzte az ügyészt, majd azt kérte, engedjék szabadon: "Ekkora segítséget senki nem nyújtott a szlovák államnak, mint én"
Horváth Lehel a Specializált Büntetőbíróságon (Fotó: Paraméter)

Az idén február óta zajló bírósági eljárás a vége felé közeledik. A tanúkihallgatások közül már csak a pszichológus-szakértők, valamint a tárgyalt gyilkosságok áldozatainak maradványait vizsgáló szakértők kihallgatásai vannak hátra.

Ezekre került volna sor kedden (szeptember 21.) és szerdán (szeptember 22.), ám a tanúk többsége - egyrészt szabadságra, másrészt halaszthatatlan elfoglaltságokra hivatkozva - nem tudott részt venni az erre a hétre kitűzött tárgyalásokon. A szerdai napra kitűzött tárgyalás így el is maradt.


Maffiavád, öt gyilkosság, és egy nagy értékre elkövetett lopás – erről szól a Horváth Lehel ellen zajló büntetőper. Összes kapcsolódó cikkünk:

DUNASZERDAHELYI MAFFIA

HORVÁTH LEHEL

ALSÓHATÁRI MAFFIAPER

Kedden pedig csak egyetlen tanú jelent meg és tett vallomást. De mielőtt ez megtörtént volna, a tárgyalás legelején egy kisebb incidens kavarta fel az állóvizet a tárgyalóteremben.

Történt ugyanis, hogy amikor a bírósági szenátus elnöke, Pamela Záleská jegyzőkönyvezte, ki jelent meg a tárgyaláson, és kimondta a vádat képviselő ügyész, Bohdan Čeľovský nevét, Horváth Lehel a vádlottak padjáról félhangosan szlovákul azt mondta: bűnöző (szlovákul: zločinec).

Az ügyész azonnal hangot adott nemtetszésének.

"Kikérem magamnak, hogy a vádlott bűnözőnek nevezzen"

- szólt közbe felháborodva Bohdan Čeľovský. A bírónő, aki egyébként számos jelentős bírósági eljárást vezet - például az alsóhatári maffiapert, és ő adott hétfőn 14 évet Dušan Kováčik speciális ügyésznek is - nem hallotta a vádlott megjegyzését, ahogy Horváth Lehel ügyvédje sem. A beszólás azonban, ahogy alábbi felvételünkön is hallatszik, valóban elhangzott.

Mivel a rágalmazást helyben nem volt hogy bizonyítani, a bírónő nem szabott ki rendbírságot, de mindenesetre jegyzőkönyvezte az ügyész észrevételét. Mindezek után megkezdődhetett a beidézett tanú kihallgatása.

Az áldozat szervezetében csak koffein volt

Az igazságügyi szakértő még két évvel ezelőtt végzett el toxikológiai és vegyi analízist az egyik áldozat, Karika Csaba földi maradványain. A dunaszerdahelyi Karika volt az, akit a Sátor-féle maffia 2003 decemberében megbízott egy 45 millió koronát (1,5 millió euró) rejtő trezor kirablásával, majd miután elvégezte a "munkát" és leadta a zsákmányt, a bűnszervezet kivégzőosztaga eltette őt láb alól.

Horváthot azzal vádolják, hogy ő volt a széflopás egyik értelmi szerzője, és maga ajánlotta a bűntény végrehajtására Karikát, aki azelőtt hosszú évekig neki dolgozott.

Az igazságügyi szakértő azonban nem talált alkoholt vagy kábítószert az áldozat holttestében, amelyet a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) hosszas ásatás után talált meg 2019 januárjában a Bős-Nyárasd kanális egyik zsilipének közelében. Az egyetlen kirívó, nem természetes anyag, amit a szakértő azonosítani tudott 17 év után az áldozat csontvelőmintájából, az a koffein volt - ez pedig nem sokat tett hozzá az ügy felderítéséhez, vagy a halál okának meghatározásához.

A szakértői vélemény bemutatását követően a vádlott kifogásolta, hogy az anyag nem tartalmaz csatolmányokat - amit a vonatkozó törvény is előír -, sőt szerinte törvénytelen módon adták át a NAKA-nak a dokumentumot, így szerinte az egész szakértői vélemény törvénytelen módon született.

Szabadlábat kért

Ezt követően a bírósági szenátus Horváth Lehel szabadlábra helyezési kérelmét bírálta el. A vádlott - aki amúgy egészen szokatlan módon, épp most, az eljárás végéhez közeledve lecserélte ügyvédjét - elsősorban azzal érvelt, hogy júniusban jogerősen felmentették a felesége ellen elkövetett gyilkossági kísérlet vádja alól, amiért eredetileg - még 2018-ban - előzetes letartóztatásba került.

Horváth Lehel a Specializált Büntetőbíróságon (Fotó: Paraméter)

Horváth ügye és pozíciója azért nem mindennapi, mert ha 2016-ban nem jelentkezik önként a rendőrségen, a hatóságnak talán sosem sikerült volna felderítenie a dunaszerdahelyi maffia által elkövetett több tucat gyilkosságot, amelyek egy része miatt nyolc gyilkost 2019-ben jogerősen elítélt a Legfelsőbb Bíróság.

Akkoriban ideiglenesen felfüggesztették a Horváth elleni eljárást, és a maffiaügyek védett tanújaként szabadlábon maradhatott. A gyilkosságok ügyében pedig akkor vádolták meg mégis, amikor a már említett családi ügy miatt letartóztatták - és ezzel elméletileg megsértette a hivatalos szervekkel kötött alkut.

"Büntetlenséget ígértek nekem azzal a feltétellel, hogy nem követek el más bűncselekményt. Ezért az ígéretért cserébe elmondtam az igazságot, még magamra is terhelő vallomást tettem. Aztán az ügyész úr, vagyis a Szlovák Köztársaság képviselője átvert. (...) Akkora segítséget senki nem nyújtott a szlovák államnak, mint én azzal, hogy feladtam a Sátor-csoport tagjait"

- kardoskodott maga mellett Horváth, aki annak idején tanúként valóban bemártotta önmagát is, amikor elárulta, hogy ő lőtte le 2010-ben Sátor Lajost. Ebben az eljárásban, vádlottként azonban már nem volt hajlandó beismerő vallomást tenni.

Az elhangzott dolgokra hivatkozva szabadlábra helyezését kérte, közölve, hogy hajlandó nyomkövető eszközt is viselni, és megígérte, hogy ha elengedik, megjelenik minden tárgyaláson. Ígérete azonban nem volt elég a bírósági szenátus számára.

"Nem létezik semmilyen rendkívüli, enyhítő körülmény, amely indokolná a szabadon engedését"

- prezentálta a bírósági szenátus döntését annak elnöke, Pamela Záleská. Így Horváth Lehel a bűnismétlés, illetve a szökés fennálló veszélye miatt továbbra is vizsgálati fogságban marad - minimum a Specializált Büntetőbíróság ítélethirdetéséig, amire valószínűleg még idén ősszel sor kerül.

(Barak Dávid)