Horváth Lehel szabadlábon

2020. április 10. - 18:55 | Régió

A maffiagyilkosságokkal vádolt Horváth Lehel szabadlábra került, miután a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság pénteken nem tartotta indokoltnak előzetes letartóztatását.

Horváth Lehel szabadlábon
Horváth Lehel (Fotó: Paraméter-archív)

Szerkesztőségünk értesülését kérdésünkre megerősítette Horváth családja is.

A férfit azután vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA), hogy csütörtökön a Nagyszombati Járásbíróság felmentette őt a felesége ellen elkövetett gyilkossági kísérlet vádja alól. Vádlottársa - fia, Tibor - csütörtökön 25 hónap után szabadon távozhatott a vizsgálati fogságból, azonban apját már a Leopoldovi Büntetés-végrehajtási Intézet kapujában várták a rendőrök, és ahogy kilépett az intézet ajtaján, letartóztatták őt.

Horváth Lehelt a Paraméter információi szerint öt gyilkossági ügyben kezelik gyanúsítottként. Ezek közül négy bűncselekmény esetében már született ítélet a Specializált Büntetőbíróságon, és az áldozatok L. Gellért és D. János - mindketten a Sátor-féle bűnszervezet "fehér lovai" -, valamint Reisz Andor és Sátor Lajos voltak. Ezekben az ügyekben Horváth korábban csak mint kulcsfontosságú tanú szerepelt.

Az ötödik gyilkossági ügy, vagyis a hatodik áldozat szerkesztőségünk értesülése szerint Karika Csaba volt, akit a 2000-es években egy nagy értékre elkövetett lopás miatt tett el láb alól Sátor Lajos maffiacsoportja, és a gyilkosságban Horváth Lehel is szerepet játszott.

Pénteken szabadon távozhatott a bíróságról

Miután Horváthot csütörtökön kihallgatta a NAKA, a rendőrök indítványozták előzetes letartóztatását, és a Speciális Ügyészség ügyésze a bíróság elé terjesztette a javaslatot. Horváthot mint gyanúsítottat pénteken vezették a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság elé, ahol ügyeletes bíróként Michal Truban - a Specializált Büntetőbíróság elnöke - döntött arról, vizsgálati fogságba helyezik-e őt.

Horváth Lehelt végül péntek délután szabadlábra helyezték.

"A Specializált Büntetőbíróság előkészítő eljárásban illetékes bírája az alkotmány alapvető emberi jogok és szabadságokról szóló szakaszának (17. cikk, 5. bekezdés) megsértése, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény (5. cikk, 3. bekezdés) megsértése miatt döntött a gyanúsított szabadon engedése mellett"

- nyilatkozta az Aktuality.sk-nak Katarína Kudjaková, a Specializált Büntetőbíróság szóvivője.

Az alkotmány vonatkozó bekezdése arról szól, hogy előzetes letartóztatásba helyezni bárkit csak törvény által meghatározott okokból és időtartamra és csak bírósági határozat alapján lehet. Az említett egyezmény kapcsolódó pontja pedig így szól:

"(...) letartóztatott vagy őrizetbe vett minden személyt haladéktalanul bíró, vagy a törvény által bírói hatáskörrel felruházott más tisztségviselő elé kell állítani, és a letartóztatott vagy őrizetbe vett személynek joga van arra, hogy ésszerű időhatáron belül tárgyalást tartsanak ügyében vagy a tárgyalásig szabadlábra helyezzék."

Horváth Lehel esetében ez a bekezdés úgy értelmezhető, hogy amíg gyanúsítottként vizsgálati fogságban volt egy másik ügy miatt, addig az ellene zajló többi büntetőeljárásban is a vizsgálatot folytató hatóságok rendelkezésére állt. Tehát újbóli előzetes letartóztatása ez alapján nem indokolt.

A bírósági döntés nem jogerős, mivel az ügyész panaszt emelt ellene. Ettől függetlenül Horváth Lehel péntek délután az ügyvédje társaságában, szabadon távozott Besztercebányáról.

(db)