Horváth Lehel újra rács mögött

2020. április 16. - 16:11 | Régió

A Legfelsőbb Bíróság vizsgálati fogságba helyezte a csótfai (Dunaszerdahelyi járás) Horváth Lehelt.

Horváth Lehel újra rács mögött
Horváth Lehel a pozsonyi Legfelsőbb Bíróságon (Fotó: Paraméter)

Horváth Lehelt április 9-én mentette föl a felesége ellen elkövetett gyilkossági kísérlet vádja alól a Nagyszombati Járásbíróság. Fiával, Tiborral együtt még aznap kiszabadult a vizsgálati fogságból, de nem térhetett haza. Horváthot a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei már a leopoldovi börtön kapujában várták, és ott helyben rendőrségi őrizetbe vették őt.

Horváth Lehelt jelenleg öt gyilkossággal, illetve gyilkosságokban történő bűnrészességgel gyanúsítja a NAKA.

Ezek közül négy bűncselekmény esetében már született ítélet a Specializált Büntetőbíróságon: az áldozatok L. Gellért és D. János - mindketten a Sátor-féle bűnszervezet "fehér lovai" -, valamint Reisz Andor és Sátor Lajos voltak. Az ötödik gyilkosság áldozata Karika Csaba volt, akit egy banki széf kirablását követően tett el láb alól a Sátor Lajos-féle bűnszervezet még a 2000-es évek elején. A nyomozóhatóságok szerint az ügyben Horváth Lehel is jelentős szerepet játszott.

Az említett ügyek miatt a rendőrök indítványozták, hogy a bíróság helyezze újra előzetes letartóztatásba Horváth Lehelt, a Specializált Büntetőbíróság azonban április 9-én szabadon engedte őt. Az illetékes bíró úgy vélte, a gyilkossági ügyek rendőrségi vizsgálata indokolatlanul elhúzódott, és sérülnének a gyanúsított alapvető emberi jogai és szabadságai, ha újra vizsgálati fogságba helyezné őt.

Az ügyész fellebbezett a bíróság döntése ellen. Horváth még aznap hazatérhetett, de a szabadságot nem élvezte sokáig: 25 hónapig tartó előzetes letartóztatását követően csak hét napig lehetett otthon.

A gyanúsítottat felesége és négy gyermeke kísérte el a bíróságra

A Legfelsőbb Bíróság másként látta a helyzetet

A Legfelsőbb Bíróság április 16-án eltörölte a Specializált Büntetőbíróság április 9-i döntését, és vizsgálati fogságba helyezte a gyanúsítottat. Horváth Lehelt rögtön a döntés kihirdetése után átszállították a számára kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe.

Az ügyben döntő szenátus úgy vélte, hogy a vizsgálati fogságba helyezéssel nem sérülnek a gyanúsított jogai. A Legfelsőbb Bíróság szerint a bűnismétlés és a szökés veszélyével indokolta azt, hogy Horváthnak mégis rács mögé kell vonulnia.

"A Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy a rendőrségi vizsgálat nem nyúlt el indokolatlanul. Szeretnék ezúton is köszönetet mondani a rendőröknek, akik továbbra is dolgoznak, és sorban derítik fel a Sátor-féle bűnszervezet bűntetteit. A rendőrök tavaly legalább 12 holttestet találtak"

- nyilatkozta a bírósági döntést követően az eljárás ügyésze.

Az ügyész bírálta a Specializált Büntetőbíróság múlt heti döntését, miszerint Horváthnak nem kellett vizsgálati fogságba vonulnia. "Hibás volt és szubjektív, kategorikusan elutasítom" - mondta a korábbi döntésről.

Horváth Lehel felkészült a fogságra: az ítélethozatalra már csomagokkal érkezett

Horváth ügyvédje, Juraj Gavalec a Legfelsőbb Bíróság döntésére úgy reagált, védencével mérlegelik, hogy alkotmányjogi panasszal élnek az üggyel kapcsolatban.

(db)