Horváth Zoltán szerint 10 év után változás kell Dunaszerdahelyen

2018. szeptember 7. - 16:17 | Régió

A város egyik alpolgármestere, aki négy éve az MKP listájáról jutott be a városi önkormányzatba Hájos Zoltán egyik kihívója lehet a polgármesteri címért.

Horváth Zoltán szerint 10 év után változás kell Dunaszerdahelyen
Horváth Zoltán - Fotó: Cséfalvay Á. András (Archívum)

Az aláírásgyűjtési folyamat során sokak előtt már ismert, pénteken délután azonban hivatalosan is bejelentette indulását a dunaszerdahelyi polgármesteri címért Horváth Zoltán.

„Meggyőződésem, hogy Dunaszerdahely város vezetésében egy tízéves ciklus után változásra van szükség” – magyarázta legfőbb indokát az indulásra.

Hozzátette, annak ellenére vagy épp azért látja így, mivelhogy az elmúlt négy évben alpolgármesterként belelátott a város ügyeibe, és véleménye szerint bizonyos területek változást igényelnek. Mondott példákat is.

„Úgy gondolom, hogy az a hatalmi, hatásköri és jogszabályi háttér, ami most a polgármestert illeti, a 21. század modern városvezetésében idejétmúlt. Az én elképzelésem egy másképp működő, emberbarát hivatal, egy sokkal aktívabb testület, melyben a képviselő és rajta keresztül a polgár sokkal közelebb kerül a problémák megoldásához, ezáltal hatékonyabban részt tud venni a város irányításában, ugyanis nekik kell kitalálni, hogy mi történjen a városban”

– fogalmazott.

Függetlenként kíván indulni, egy egyelőre nem részletezett, de ugyancsak pártfüggetlen csapat támogatásával, és szavai szerint fontosnak tartja a párthovatartozástól független együttműködést.

„Meg vagyok róla győződve, hogy Dunaszerdahely sikerének alapja az együttműködés, az összefogás. Örömmel hallom, amikor különböző településeken a pártoknak közös jelöltje indul. Bíztam benne, hogy Dunaszerdahelyen a pártok befolyása nélkül is kikerülhet egy olyan jelölt, aki képes ezt az egységet kialakítani. Nem a hatalomra vágyom, a polgármesteri funkciót szolgálatnak tekintem és vállalom azt az alázatot, amellyel ezt a funkciót megfelelően lehet végezni”

– húzta alá.

Elárulta, hogy éppen ezért nemcsak a polgármesteri címért, de képviselő-jelöltként is indul a választáson. „Nemcsak akkor érdekelnek Dunaszerdahely dolgai, ha sikeres leszek, hanem akkor is, ha más lesz sikeres. Úgy viszont képviselőként szeretnék a város ügyeinek a folyamatában részt venni” – szögezte le.

Fontosnak tartja, hogy az említett egység Dunaszerdahelyen jöjjön létre, ugyanis szerinte a város „mértékadó a régióban és az egész felvidéki magyarság számára is”.

„Dunaszerdahely példáján el lehetne indítani egy olyan újonnan deklarált együttműködést, ami hosszútávon stratégiailag a felvidéki magyarság politikai képviseletét biztosíthatná más szinteken is... Az én szándékom és elképzelésem, hogy a politikai pártok viaskodása érjen véget Dunaszerdahely város határában, és minden – szerepében megkérdőjelezhetetlen – párt végezze el azokat a dolgokat, amivel az egyes településeket tudja segíteni”

– hangsúlyozta.

Horváth Zoltán sajtótájékoztatóján előre bocsátotta, hogy nem tervez sárdobáló, negatív kampányt folytatni. „Kampányom konstruktív lesz, ahogy az összes problémához igyekeztem viszonyulni, ahol konszenzusra volt szükség a városi testületen belül” – fűzte hozzá.

Noha legutóbb az MKP listáján indult, pártoktól független gondolkodású embernek tartja magát. Emlékeztetett, hogy a párt elnökével, Menyhárt Józseffel és Hájos Zoltánnal is még a nyár folyamán tisztázta indulási szándékát.

„Négy évvel ezelőtt bíztam benne, hogy mostanra létrejön egy együttműködési modell, ami nem személyekről, hanem jövőképről és működési mechanizmusról szól. Másfél évvel ezelőtt már kevésbé, és lényegében ez a folyamat vezetett a mai napig, ahhoz a meggyőződésemhez, hogy induljak a polgármesteri címért”

– magyarázta.

Az alpolgármester az elmúlt években több területet aktívan képviselt, ezek egyike a női kézilabdacsapatok egyesítése, a másik pedig az iskolakonyhareform. Ő ezt a két példát említette, amelyek kapcsán sikerült egységet kovácsolni – úgy a sport területén, mint az önkormányzatban a konyhák modernizálása érdekében.

Kérdésünkre, hogy ha az MKP nem áll be mögé, hogyan viszonyulna a Híd támogatásához, azt válaszolta, bárki csak azzal tudja kivívni mások támogatását, amit letett az asztalra. „Ha bárki rólam úgy vélekedik, hogy az az ember vagyok, aki igyekszik a konfliktusokat kerülni, felvállalni és stílusosan megoldani, hogy amit képviselek, támogatásra méltó, akkor azt természetesen megköszönöm. De ez inkább a dunaszerdahelyi polgárok felé szól párthovatartozás nélkül” – fogalmazott.

(SzT)