A horvátoknak nem kell már eléggé a kuna

2021. november 17. - 12:58 | Külföld

Nem sikerült összegyűjteni a kellő számú aláírást a kuna védelmében tartandó népszavazásért - jelentette be kedden az euró bevezetésének akadályozását célzó indítvány szervezőbizottsága.

A horvátoknak nem kell már eléggé a kuna
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

November 7-ig a horvát választói névjegyzékben szereplők tíz százalékának, mintegy 369 ezer főnek az érvényes aláírását kellett volna összegyűjteniük ahhoz, hogy népszavazást kezdeményezhesenek a következő szöveg alkotmányba kerüléséről: "Horvátország nemzeti valutája a kuna, amely száz lipára osztható, és amelynek megváltoztatásáról csak népszavazáson dönthetnek az állampolgárok."

Két hét alatt 334 582 szavazat gyűlt össze, 34 258-cal kevesebb a szükségesnél - közölte a bizottság.

A népszavazásról szóló kezdeményezést a 151 tagú törvényhozásban négy képviselővel rendelkező HS, valamint három jobboldali, parlamenten kívüli párt, a Horvát Jogpárt (HSP), a Függetlenek Horvátországért (NHR) és a Megújulás Generációja (GO) indította el.

Marijan Pavlicek, a szuverenisták parlementi képviselője a sajtónak úgy nyilatkozott: a kudarc ellenére elégedettek. Bejelentette, hogy a kuna védelmében minden lehetséges jogi eszközzel küzdeni fognak a parlamentben.

(MTI)