Horvátország kész Covid-betegeket fogadni Szlovákiából és Csehországból

2021. március 9. - 21:26 | Külföld

Horvátország kész nagyjából tíz-tíz Covid-beteget fogadni Csehországból és Szlovákiából - közölte Twitter-oldalán Andrej Plenkovič horvát kormányfő kedden, miután telefonon beszélt Andrej Babis cseh és Igor Matovič szlovák kormányfővel.

Horvátország kész Covid-betegeket fogadni Szlovákiából és Csehországból
Illusztrációs felvétel (TASR)

"Tekintettel a szlovák és cseh egészségügyi rendszerre nehezedő nyomásra, szükség esetén felajánlottam Horvátország segítségét a betegek elhelyezésében"

- közölte Plenkovič, hozzátéve, hogy Horvátország szolidáris az Európai Unió tagállamaival a koronavírus-járvány leküzdésében.

A 10,7 millió lakosú Csehország az elmúlt néhány hétben a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett országok közé tartozik a világon. A túlterhelt kórházak már képtelenek biztosítani a betegek megfelelő ellátását. Az ország ezért az unió segélykérő rendszerén keresztül Németországhoz, Svájchoz és Lengyelországhoz fordult segítségért, hogy helyezzenek el néhány tucat koronavírusos beteget a kórházaikban.

Az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt Szlovákiából ezen a héten Lengyelországba és Németországba is szállítottak Covid-betegeket.

MTI