Hősként fogadták az Oscar-díjas Bong Dzsun Hót hazájában

2020. február 16. - 16:56 | Kultúra

Hősként fogadták vasárnap hazájában az Oscar-díjas Bong Dzsun Ho dél-koreai filmrendezőt, akinek Élősködők című filmje négy elismerést is kapott az amerikai filmakadémiától.

Hősként fogadták az Oscar-díjas Bong Dzsun Hót hazájában
Bong Dzsun Ho (AP Photo)

"Köszönöm, hogy a hideg idő ellenére ilyen sokan jöttek el fogadásomra" - mondta Bong az Incseoni Nemzetközi Repülőtéren összegyűlt több száz újságírónak, fotósnak és tisztelőjének.

Az Élősködők májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát, azóta több ország filmszervezetének és a kritikusok több díját is megszerezte, köztük a Golden Globe-díjat és a brit filmakadémia díját.

Egy hete négy Oscar-díjat kapott az amerikai filmakadémiától, neki ítélték a legjobb filmnek, a legjobb idegen nyelvű filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. Az amerikai filmakadémia 92 éves történetében először nyerte el nem angol nyelvű alkotás a legjobb filmnek járó díjat.

"Hosszú utat tettünk meg az Egyesült Államokban és örülök annak, hogy véget ért" - mondta Bong utalva arra, hogy tavaly nyár óta vezette azt a dél-koreai csoportot, amely a film promócióját folytatta az Egyesült Államokban.

MTI