Hosszú gondolkodás után a katolikus egyház felelősséget vállal az egyházon belüli szexuális zaklatásokért

2021. november 8. - 18:01 | Külföld

Jogász által vezetett nemzeti intézmény létrehozásáról döntöttek a francia püspökök, amelynek a feladata a szexuális visszaélések áldozatainak a kárpótlása - jelentette be hétfőn Éric de Moulins-Beaufort, reimsi érsek, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Lourdes-ban.

Hosszú gondolkodás után a katolikus egyház felelősséget vállal az egyházon belüli szexuális zaklatásokért
Illusztrációs felvétel (TASR)

A több nap óta a neves délnyugat-franciaországi zarándokhelyen tanácskozó 120 főpap a múlt hét végén a francia katolikus egyház nevében intézményes felelősséget vállalt az egyházon belül fiatalok és gyerekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt, hétfőn pedig az áldozatok kárpótlásának módozatában állapodott meg.

Független nemzeti intézményt hoznak létre, amelyhez az áldozatok benyújthatják a kérelmüket, és amely intézkedik a kárpótlás ügyében - jelentette ki a tanácskozást lezáró sajtóértekezletén a reimsi érsek.

A testületet Marie Derain de Vaucresson, a gyermekjogok volt védője vezeti majd, aki a visszaéléseket feltáró Sauvé-bizottság mintájára önállóan állíthatja fel a csapatát.

Marie Derain de Vaucresson, az igazságügyi minisztérium tisztviselője, akinek a küldetése haladéktalanul megkezdődik, "határozza meg (az általa vezetett) bizottság működési szabályait és (.) és mindent eszközt a rendelkezésre bocsátunk az áldozatok egyéni kárpótlásához" - tette hozzá a Francia Püspöki Kar elnöke.

Ennek érdekében a püspökök kárpótlási alapokat töltenek fel a Francia Püspöki Kar és az egyházmegyék ingatlanvagyona egy részének felajánlásával, illetve szükség esetén kölcsön megkötésével - mondta de Moulins-Beaufort érsek.

A francia püspöki konferencia által az egyházon belüli szexuális visszaélések kivizsgálására 2018-ban felállított független bizottság október elején hozta nyilvánosságra a visszaélésekről szóló 2500 oldalas jelentését, amely a többi között megállapította: a francia katolikus egyházon belül az elmúlt hetven évben 2900 és 3200 között lehetett a pedofil bűnöket elkövetők száma.

Ferenc pápa a jelentés közzététele után fájdalmának adott hangot a francia katolikus egyházban történtek miatt, és egyben köszönetét fejezte ki az áldozatok bátorságáért. A katolikus egyházfő hangsúlyozta azt is, hogy a francia egyháznak a "borzalmas valóság" tudatában a megváltás útját kell követnie.

MTI