A hosszú ideje tartó drágulás után újabb alapélelmiszer ára kezdett csökkenni – a szakértők is jó hírekkel szolgálhatnak

2023. február 21. - 08:58 | Belföld

A vaj után újabb alapélelmiszer ára kezdett csökkenni az elmúlt időben, az üzletláncok mellett pedig a Statisztikai Hivatal is megerősítette a fordulatot – írja a TV Noviny.

A hosszú ideje tartó drágulás után újabb alapélelmiszer ára kezdett csökkenni – a szakértők is jó hírekkel szolgálhatnak
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Az elmúlt év első felében extrém dráguláson ment keresztül a növényi és napraforgóolaj. Korábban egy liter étolajat 2 euró alatt is megkaphattunk, ez az ár viszont idővel megközelítőleg 4 euróra növekedett.

Az elmúlt hetekben viszont fordulat állt be, több üzletlánc is 2 euróért kínálta az étolajat. Kvetoslava Kirchnerová, a Billa szóvivője szerint évközi viszonylatban jelenleg árcsökkenést regisztrálnak az étolajakat illetően. De nem mindegyiknél egyformán: míg a napraforgóolaj esetében csökkenést jegyeztek fel évközi viszonylatban, az olivaolaj esetében pont az ellenkezőjét. Utóbbi annak köszönhető, hogy kedvezőtlenül alakult a terméshozam Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban.

A Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják a pozitív fejleményeket. Míg az étolaj ára hónapról hónapra nőtt, mostanra megállt, jelenleg pedig kijelenthető, hogy az előző hónaphoz képest nem változott az ára.

A vaj után tehát újabb alapélelmiszer esetében állt meg a masszív drágulás.

Másrészről viszont még mindig jelentősen magasabbak az élelmiszerárak az előző évhez képest. Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) elemzője szerint az árupiaci fejlemények szerint még néhány hónapon keresztül érezzük majd a nyomást az élelmiszereket illetően, de ez fokozatosan alábbhagy majd. A közgazdászok szerint legalább másfél év kell ahhoz, hogy a drágulás tempója 2-3 százalékosra csökkenjen.


(tvnoviny.sk)