Hosszú sorban állás várhat azokra, akik a hétvégén az üzletekbe készülnek

2021. december 11. - 08:38 | Belföld

A legfrissebb járványügyi intézkedések szerint pénteken reggeltől nem léphetnek be az üzletekbe, csupán a beoltottak vagy azok, akik az elmúlt félévben átestek a covidon. Ennek ellenőrzése zajlik is, meg nem is - írja a SME.

Hosszú sorban állás várhat azokra, akik a hétvégén az üzletekbe készülnek
Fotó: TASR

Az ún. nem esszenciális üzleteknek biztosítanuk kellene, hogy egységeikbe ne léphessenek be olyan vásárlók/ügyfelek, akik nincsenek beoltva vagy nem estek át a covidon az elmúlt félévben. Az erről szóló igazolásokat valakinek ellenőrizni kellene, ellenkező esetben a higiénikusok 20 ezer euróig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Az üzleteknek ugyanakkor csak egyetlen napjuk volt felkészülni az intézkedésre, a kormány ugyanis eredetileg csak a karácsony előtti utolsó hétre tervezte a nyitást. Szerdán végül a pénteki nyitás mellett döntöttek, miközben az elmúlt két hétben csak az esszenciális egységek tarthattak nyitva.

A SME pénteken megpróbálta leellenőrizni, mennyire tartják be az egyes boltok a korlátozásokat, ellenőriz-e valaki az ajtóban, és beszámolójuk szerint ugyan sokan igyekeznek ezt megtenni, de gyakran csak véletlenszerűen ellenőriznek és nem mindenkit.

Ugyanakkor a pénteki nap ebben még nyilván nem a csúcsot jelentette, a hétvége már annál inkább próbára teheti a személyzetet és a vásárlókat is, akik adott esetben sorakozni kényszerülhetnek az üzletek előtt, ahová szeretnének bejutni. Nemcsak az ellenőrzések miatt, hanem amiatt is, hogy 25 négyzetméterenként csak egyetlen vásárlót lehet beengedni.

(SME)