A hosszú szárazság a bozóttüzek fő oka

2018. augusztus 21. - 16:45 | Külföld

A kevesebb eső és a hosszabb aszályos időszakok a fő okai az Egyesült Államok nyugati részén tomboló, nagy kiterjedésű, intenzív bozóttüzeknek - állapította meg egy új tanulmány.

A hosszú szárazság a bozóttüzek fő oka
Fotó: TASR/AP

A Montanai Egyetem és az amerikai mezőgazdasági minisztérium erdészeti szolgálata kutatóinak eredményei, melyek az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) új számában jelentek meg, segíthetnek előre jelezni az erdőtűzszezon súlyosságát.

A tanulmány megjelenésének idején tűzoltók tízezrei harcolnak az Egyesült Államok nyugati vidékének száznál is több bozóttüzével, amely mintegy 7700 négyzetkilométeren tombol.

A kutatók összevetették a terület hóolvadási időpontjait és a nyári hőmérsékleti értékek emelkedését a nyári esők mennyiségével és eloszlásával és azt állapították meg, hogy az utóbbiak az erdőtüzek fő táplálói.

A nyári esők elmaradása és az egyre hosszabb aszályok miatt melegebb, szárazabb a levegő a bozóttűzszezonban, ezért a felszín jobban felmelegszik, a száraz levegő pedig több nedvességet von ki a fákból és az aljnövényzetből - állapították meg a tudósok.

"Az új információ segíthet, hogy a változó körülményeket pontosabban nyomon követhessük, felkészülhessünk a veszélyes időszakra és megjósolhassuk, mennyire lehet súlyos a tűzveszély - mondta Matt Jolly ökológus, a tanulmány társszerzője.

(MTI)