Hosszú utazásra készülsz? Az életedet menthetik meg ezek a tanácsok

2018. július 27. - 18:33 | Belföld

A nyári szünet megkezdéséig megközelítőleg 6500 közúti baleset történt az országban. A nyári hónapokban a hosszú utazások során a legveszélyesebb, ha valaki fáradtan ül volán mögé.

Stressz, kevés alvás, hosszú utazás a nyaralásra, monoton vezetés az autópályán. Ez mind csökkenti a sofőrök koncentrációját és reakcióidejét, a következmények pedig fatálisak lehetnek.

A szakértők szerint az egyik legrosszabb, ha maga a sofőr nem ismeri be, hogy fáradt. Éppen ezért nagy szerep hárult az anyósülésen utazóra is.

Az útitársnak figyelnie kellene, hogy a sofőr nem pislog-e gyakrabban, nem dől-e előre a feje, de az ásítozás is árulkodó lehet.

„Főként ebben az időszakban gyakran a fáradtság és a kialvatlanság számlájára írhatók a balesetek. Kevés sofőr tudatosítja magában, hogy a törvény szerint fáradtan nem is szabadna volán mögé ülni. Az első félév során összesen 72 sofőr esetében volt a kialvatlanság a baleset okozója“ – tájékoztatott Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő.

Mit tanácsol a rendőrség a hosszú utazásokra?

Ha fáradtak vagyunk, leggyakrabban a kávéért vagy az energiaitalokért nyúlunk. A tapasztalt mentők szerint ezek csupán rövid időre csökkentik a fáradtságot, amely aztán sokkal nagyobb mértékben tér vissza.

Éppen ezért azt tanácsolják, hogy amint lehet, álljunk meg a legközelebbi pihenőhelyen, szellőztessük ki a járművet és szundítsunk 20 percet. A szükségszerű alvást nem érdemes fél óránál tovább elhúzni, ugyanis akkor még rosszabb lesz felébredni, továbbra is fáradtnak éreznénk magunkat. Szintén sokat segít, ha hideg üdítővel frissítjük fel magunkat.

noviny.sk/para