Hova mehetek mától, ha van tanúsítványom negatív tesztről?

2020. november 2. - 08:23 | Belföld

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan változnak az eddigi szabályok azok számára, akik részt vettek a hétvégén az országos vagy PCR-tesztelésen.

Hova mehetek mától, ha van tanúsítványom negatív tesztről?
Fotó: TASR

Azok számára, akik rendelkeznek a hétvégi országos tesztelésen kiadott, negatív antigén tesztet igazoló tanúsítvánnyal, vagy egy október 29-től nem régebben elvégzett negatív PCR-teszt eredményét igazoló SMS-sel, lényegében megszűnik az eddigi kijárási korlátozás. Nemcsak, hogy lakhelyüket sokkal szabadabban hagyhatják el, de a járásuk határain túlra is utazhatnak bármilyen céllal. Elmehetnek az üzletekbe és igénybe vehetik a szolgáltatások kínálatát (pl. fodrász, sminkes, stb.),

Negatív teszttel elmehetünk munkába, ugyanakkor a kormány ajánlása, hogy aki csak teheti, dolgozzon otthonról. Ugyancsak mehetünk vele orvoshoz.

Továbbra is érvényben marad viszont a hat fő feletti csoportosulás tiltása, és a vendéglátóhelyek is csak a teraszaikon szolgálhatnak fel ételt, italt, vagy egy ablakon keresztül adhatják ki elvitelre. Vendégeik bent nem fogyaszthatják el.

Éttermekben családi rendezvényekre sincs mód, az otthoni ünnepségeket pedig ugyan a kormány nem tudja ellenőrizni, a fertőzés leginkább ilyen alkalmakkor terjed tovább, így inkább ezt most halasszuk el.

A negatív tesztről szóló igazolást kérhetik tőlünk az üzletek és szolgáltatások üzemeltetői belépés előtt.

Továbbra sem lehet tömegrendezvényt tartani, és ez érvényes a kulturális, sport és társadalmi rendezvényekre is.

Aki egy háztartásban él olyan személlyel, aki nem vett részt a hétvégén PCR-teszten, sem az országos antigén tesztelésen, annak nem kell karanténban maradnia.


Kapcsolódó cikk:
Nem vettem részt a hétvégi országos tesztelésen. Hova mehetek?

(Denník N)