Hozott egy fontos döntést az Európai Bizottság, amely meghatározza a szlovákiai villamosenergia-árakat

2022. november 30. - 08:51 | Belföld

Az Európai Bizottság hétfőn levélben tájékoztatta a gazdaságügyi minisztériumot, hogy nincsenek fenntartásai a gazdasági tárca, a pénzügyminisztérium és a Szlovák Villamosművek (SE) között létrejött memorandum kapcsán.

Hozott egy fontos döntést az Európai Bizottság, amely meghatározza a szlovákiai villamosenergia-árakat
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A memorandum jóváhagyása évi mintegy hat terawattóra (TWh) áramszolgáltatást tesz lehetővé a jelenlegi áron.

"A memorandum megvalósulása megakadályozza a villamosenergia-árak többszörös növekedésének negatív hatását, ugyanakkor jelentősen stabilizálja a villamos áram árát a háztartások számára elfogadható szinten" - mondta Karel Hirman gazdaságügyi miniszter.

A február 16-án aláírt memorandum értelmében a pénzügyminisztérium, a gazdasági minisztérium és a Szlovák Villamosművek megegyeztek, hogy 2023-ban 61,2077 euró/megawattóra áron biztosít villamos energiát a szlovák háztartásoknak 6,15 terawattórányi mennyiségben.

Ez a mennyiség összefüggésben van a mohi (Mochovce) atomerőmű harmadik blokkjának elindításával.

Az állami Szlovák Gázművek (SPP) ügynökként biztosítja majd a fogyasztók áramellátását. Ezzel összefüggésben a kormány november 16-án két általános gazdasági érdekű határozatot fogadott el, amelyek módosítják a memorandum bevezetésének jogszabályi kereteit, és pontosítják a háztartások villamosenergia-ellátásának feltételeit. Egyidejűleg meghatározzák az SE-től az SPP-hez és az SPP-től a felhasználókhoz történő szállítás feltételeit.


(TASR)