Hozzájuthatnak a külföldön járt emberek telefonszámához, ha vírusos országból érkeztek haza

2020. július 13. - 13:36 | Belföld

A Közegészségügyi Hivatal jogosult lesz arra, hogy a mobilszolgáltatóktól megszerezze a külföldről hazaérkező személyek telefonszámát. Erről a kormány döntött hétfőn. 

Hozzájuthatnak a külföldön járt emberek telefonszámához, ha vírusos országból érkeztek haza
Fotó: Cséfalvay Á. András

Ha a parlament is jóváhagyja, az új szabályok értelmében a rendkívüli helyzetben, vagy veszélyhelyzetben lehetővé válik a hivatal számára, hogy a külföldről Szlovákiába hazatérő ügyfél beleegyezése nélkül hozzájusson az illető elérhetőségéhez.

A Közegészségügyi Hivatalnak írásos kérvényt kell benyújtania, és a mobilszolgáltatónak 24 órán belül eleget kell tennie. Arről a törvényről korábban már a kormányfő is tett említést. Igor Matovič szerint a fertőzöttek számának növekedése indokolja a szabályok változását.

A jogszabály tervezetét a közlekedésügyi minisztérium nyújtotta be hétfőn. Ennek értelmében amint Szlovákia területére érkezik a hazai mobilszolgáltató ügyfele, nem csupán egy üdvözlő SMS üzenetet kap, hanem tájékoztatást is, miként kell eljárnia, miután megérkezett külföldről.

Miután a hivatal megszerzi a hazaérkezett személy számát, azt összevetheti azokkal a telefonszámokkal, amiket azok tüntettek fel, akik a veszélyesnek minősített országokból érkeztek haza. Így megállapítható, kik azok, akik suttyomban jöttek vissza a vörös kategóriásnak minősített országból. Tehát a hivatal csak a járványügyi szempontból veszélyes országban járt ügyfelek telefonszámát szerezheti meg. Az ilyen személlyel kapcsolatba lép a Közegészségügyi Hivatal munkatársa, és ha nem működnek együtt a hatósággal, akkor a hivatal megszólítja a rendőrséget.

(denníkN)