Hrnčiar szerint nem kizárt, hogy bukik a kormány

Andrej Hrnčiar (Híd), a parlament alelnöke nem zárta ki, hogy az alkotmánybíró-jelöltek választása miatt megbukhat a kormány és előrehozott választásokra kerülhet sor.

Hrnčiar szerint nem kizárt, hogy bukik a kormány
Fotó: TASR

„Mindig, ha gond van, akkor a kormány is megbukhat, és előrehozott választások is lehetnek”

– mondta azzal, hogy bár feszültség van a koalíción belül, a Híd részéről biztosan nem áll fenn a kormány bukásának a lehetősége.

Mint ismert, a képviselők az alkotmánybíró-választás első fordulóján kedden egyetlen jelöltet sem választottak meg. A szavazáson 132 képviselő vett részt, 13-an nem voksoltak. A 119 leadott szavazat közül 66 volt érvényes, 53 pedig érvénytelen. Több képviselő, köztük a Smer politikusai is üres szavazólapokat adtak le, így tiltakozva az ellen, hogy a szavazás nyilvánosan zajlott.

A képviselők 37 jelölt közül választhattak miután Lucia Kurilovská még korábban visszalépett a jelöltségtől, kedden pedig Robert Fico is erre a lépésre szánta el magát. A ĽSNS is visszavonta Radovan Hrádek jelöltségét, a párt képviselői pedig nem vettek részt a keddi alkotmánybíró-választáson.

"Hogy a legerősebb politikai párt elnökeként aktív tárgyalásokat folytathassak a továbbiakban az alkotmánybíró-jelöltekről, és ne merüljön fel a gyanú, hogy saját érdekeimet tartom szem előtt, úgy döntöttem, hogy visszalépek a jelöltségtől, és erről levélben értesítem a parlament elnökét. Annak ellenére, hogy minden törvényes feltételét teljesítettem a legitim jelöltségnek"

– jelentette ki Fico a keddi sajtótájékoztatóján, ezenkívül elmondta: a Híd párt hozzáállása miatt fennáll a koalíciós szerződés felmondásának a veszélye.


(TASR)