A hulladék energetikai felhasználásával foglalkozó létesítmények segítségével áramot és meleget lehetne termelni

2022. szeptember 6. - 17:13 | Belföld

A hulladék energetikai felhasználásával foglalkozó létesítmények (ZEVO) segítségével elektromos áramot és a meleget lehetne termelni saját nyersanyagokból, vagyis hulladékból.

A hulladék energetikai felhasználásával foglalkozó létesítmények segítségével áramot és meleget lehetne termelni
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Ezt Radovan Kazda (SaS) parlamenti képviselő közölte a TASR-rel. A környezetvédelmi minisztérium állítja, hogy tudatában van az energetikai válságnak, ezért a olyan hulladékhasznosítási módokat próbál támogatni, amelyeknek köszönhetően Szlovákiának kevésbé kell függenie a külföldről behozott energiaforrásoktól.

„Ez egyértelműen a fűtés árának a csökkenéséhez vezet, legalábbis azon lakosok esetében, akik rá vannak kapcsolódva a központi fűtőrendszerre. A ZEVO-nak így nem kell üzemanyagot vásárolnia, épp ellenkezőleg, a hulladék értékesítéséért ezek a létesítmények tisztességesen meg lesznek fizetve”

– állapította meg a képviselő.

Kazda támogatja a hulladék energetikai felhasználásával foglalkozó létesítmények létrehozását Szlovákiában. A további érv emellett, hogy pár év múlva Szlovákia nem tudja majd értékesíteni a hulladéknak azt a részét, amelyet nem lehet újrahasznosítani.

Szlovákia évről évre több szemetet termel. Ennek legnagyobb része lerakókon végzi. 2035-ig viszont a lerakókra kerülő hulladék mennyiségét 10 százalékra kell csökkenteni” – jegyezte meg. A szakértők szerint a jövőben az említett létesítményekben évi fél-, egymillió tonna olyan hulladékot fog kelleni hasznosítani, amelyet nem lehet jobban felhasználni.

A környezetvédelmi minisztérium azon a véleményen van, mely szerint a hulladék energetikai hasznosításának a hulladékgazdálkodás részét kell képeznie.

TASR

Címkék: hulladék, energetika, áram