Hullarablás Hegyétén, holttestek mindenhol

2020. november 24. - 00:00 | Régió

Egy 13 évvel ezelőtti, hátborzongató és megoldatlan bűncselekmény is szóba került a Dora Ferenc alsóhatári polgármester és három vádlottársa ellen zajló büntetőper november 23-i tárgyalásán.

Hullarablás Hegyétén, holttestek mindenhol
B. Attila kihallgatásra várva a bazini Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében (Fotó: Paraméter)

„Elgázolt egy gyalogost Hegyétén, akinek leszakadt az egyik lába, a holttest pedig beesett a szélvédőn keresztül az autóba. A lábat otthagyta, a halott emberrel meg elment, és elásta. Aztán még aznap éjjel bejelentette a rendőrségen, hogy ellopták a kocsiját”

– mondta Nagy Zsolt „Csonti” az alsóhatári maffiaper szeptember 30-i tárgyalásán B. Attiláról, aki november 23-án maga is megjelent a bazini Specializált Büntetőbíróságon. A férfit tanúként idézték be, hogy vallomást tegyen a vádlottakkal kapcsolatban, akik közül leginkább ifj. Dora Ferenccel ápolt közelebbi viszonyt.

Cserbenhagyás hullarablással

2007. május 18-án horrorisztikus közlekedési baleset történt Hegyétén (Dunaszerdahelyi járás). A rendőrséget azzal riasztották a helyszínre, hogy a települést átszelő 63-as úton egy leszakadt emberi láb hever, körülötte pedig gépkocsiról származó műanyag törmelék van szétszóródva az úttesten.

Az áldozatot hamar sikerült azonosítani, egy 52 éves helyi férfiről volt szó, és az is gyorsan kiderült, hogy a törmelék egy Škoda Fabia típusú személyautóról származik. A hatóságok szerint a nyomok a már említett B. Attilához vezettek, akinek ugyanilyen gépkocsija volt. Ugyanakkor a férfi addigra már az egyik pozsonyi rendőrségen feljelentést tett, amiért állítása szerint autóját ellopták.

A sértett lábát 2007 júliusában temették el Hegyétén, majd több mint fél évvel a gázolás után teljesen véletlenül előkerült az áldozat holtteste is. Az oszlófélben lévő torzót gombászok találták meg egy Alistál és Nyárasd közti erdő szélén. A holttest nem volt elásva, csak egyszerűen be volt hajítva a sűrű gazba, és a rajta lévő sérülések alapján rögtön biztosra lehetett venni, hogy a gázolás áldozatáé. Ezt később a hivatalos boncolás is megerősítette.

A csonka holttestet gombászok találták meg (Fotó: rendőrségi felvétel)

A nyomozás azonban nem zárult sikerrel. A gyanúsított gépkocsiját soha nem sikerült megtalálni, a balesetnek pedig nem voltak szemtanúi, vagy ha voltak is, nem jelentkeztek. Mivel a bizonyítás terhét a nyomozó hatóság viseli, a rendőrség hosszú hónapok után a nélkülözhetetlen bizonyítékok hiánya miatt kénytelen volt vádindítvány nélkül lezárni a büntetőeljárást.

Mivel B. Attilát beidézték az alsóhatári maffiaper november 23-i tárgyalására, megkérdeztük őt, mit szól Nagy Zsolt korábbi kijelentéséhez, amit cikkünk elején idéztünk. Az elhangzottakra azonban nem kívánt reagálni, és a konkrét kérdésre, hogy ő követte-e el a cserbenhagyásos gázolást 2007-ben, röviden csak így felelt:

„Újságírókkal nem beszélek.”

Mivel a hegyétei eset nem képezi a per tárgyát, a tanút arról nem is vallatták, az ifj. Dora Ferenchez fűződő kapcsolatáról viszont annál inkább.


Összes kapcsolódó cikkünk:

ALSÓHATÁRI MAFFIAPER

DUNASZERDAHELYI MAFFIA


Hullakeresés és verés baseball ütővel

B. Attila főleg a bűnszervezet „sírásóival”, a 19 éves szabadságvesztését töltő Márik Andorral, és a 2016-ban öngyilkosságot elkövető Konkoly Szilveszterrel barátkozott.

A vádlott ifj. Dorával azután kezdtek gyakrabban találkozni, hogy 2016-ban letartóztatták a Sátor-féle maffia egykori tagjait. Elmondása szerint az ezt követő időszakban a vádlott megkérte, segítsen neki és a szintén vádlott Alföldi Lászlónak kiásni, és áthelyezni azokat a holttesteket, amelyek az alsóhatári polgármester fiához köthetők. Fehér lovakról volt szó, akiket ifj. Dora állítólag – a vádirat szerint is – gazdasági bűncselekmények elkövetéséhez használt fel. Meggyilkolásuk után a 21 évre ítélt Bugár György segített nekik eltüntetni a hullákat.

„Féltek tőle, azt mondták, ha ő elkezd beszélni, akkor mindent megtalálnak a rendőrök”

– mondta B. Attila az alsóhatári vádlottak és Bugár viszonyáról. A tanú azt mondta, hogy ifj. Dora utasítására Csallóközkürt és Búslak közé mentek holttesteket keresni, de Alföldi – aki elvileg ott volt az áldozatok meggyilkolásánál –, nem tudta pontosan felidézni, hová temették el annak idején Bugárral a hullákat. Az ásást így gyorsan feladták, és hazamentek.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) később – Bugár György útmutatása alapján – hónapokig ásott a szóban forgó helyszínen, Búslak közelében. 2018 végén és 2019 elején több holttestet is találtak ott.

B. Attila (Fotó: Paraméter)

B. Attila kihallgatásán arra is fény derült, hogy több olyan bűncselekményben is részt vett, amelyek a dunaszerdahelyi maffiához köthetők. Saját bevallása szerint egyszer gránátot dobott egy pőstyéni ház udvarára, asszisztált egy holttest áthelyezésénél még Sátor halála előtt, és legalább két esetben részt vett olyan személyek megfigyelésében, akik később eltűntek.

A tanúnak a Doráék számlájára írt gyilkosságokhoz nem volt köze, de az egyik áldozatot megverte – valamivel az előtt, hogy Sátorék meggyilkolták volna. Arról a nádszegi agronómusról van szó, akinek eltüntetését a vád szerint Dora Ferenc alsóhatári polgármester egy telekvita miatt rendelte meg a bűnszervezettől.

B. Attila az agronómusra annak királyrévi munkahelye előtt várt, majd amikor a férfi reggel megérkezett, lecsapott rá és baseball ütővel megverte őt. Sátor ezért az „akcióért” személyesen fizetett neki 30 ezer koronát.

ifj. Dora Ferenc egy korábbi tárgyaláson (Fotó: Paraméter)

Ifj. Dora Ferenc cáfolni próbálta, hogy a gyilkosságok áldozatainak keresésére vagy áthelyezésére kérte volna a tanút.

„Szerintem az nem túl logikus, hogy ha a vádirat szerint attól tartunk, hogy Bugár beszélni fog, akkor ők elmennek Alföldivel holttesteket keresni abban bízva, hogy senki nem veszi észre őket. (...) Olvastam a vádiratban, mennyi ideig kutattak a helyszínen a rendőrök, ők két ásóval egy egész éven keresztül áshattak volna ott”

– vonta kétségbe B. Attila szavait ifj. Dora, akihez csatlakozott vádlottársa, Alföldi László is. „Biztosan soha nem voltam vele sehol senkit átásni” – mondta B. Attiláról Alföldi.

Az alsóhatári maffiaperből idén még három tárgyalási nap van hátra, de az eljárás bizonyítási szakasza jövőre is folytatódik. Az ítélet 2021 első félévében várható.

(db)